10 dingen die niemand je vertelt over een werkende moeder zijn

Uitgeput. Uitgeblust. Ziek. Veel ziek. Moe. Heel. Erg. Moe. Een paar kernwoorden die het combineren van moederschap én werken omschrijven.

Ik ben dol op mijn werk, sterker nog, ik heb het nodig. De afleiding, volwassen mensen om me heen, het nadenken en even weg van huis zijn. Natuurlijk ben ik nergens liever dan bij mijn kleine man, maar juist omdat ik ook soms niet bij hem ben kan ik nóg meer genieten van de momenten dat ik wel bij hem ben. Daarom heb ik mijn werk vooral nodig.

Lees ook

Maar het moederschap en werken? Djeezz. Dat zijn wel even twee pittige jobs om te combineren. (Daar zijn ze weer, die ballen he?). Mijn sociale leven heb ik echt even op een laag pitje moeten zetten, want in deze koude wintermaanden gaat het bij mij vooral om A. niet weer ziek worden, B. zoveel mogelijk slaap proberen in te halen en C. werken. Oké en D. wakker zijn om quality time met mijn vriend te hebben mag er ook nog wel bij.

Misschien mag ik niet klagen hoor, ik heb immers “maar” één kind, maar ik vind het een pittige opdracht om beiden te doen, plus het huishouden en mijn relatie onderhouden. Had dit iemand mij even verteld bitte?

#1. Je slaapt pertinent te weinig
Niets nieuws, maar is killing. Probeer maar eens helder na te denken als je één (of meer) slapeloze nachten achter de rug hebt. Dat gáát gewoon niet. Succes met je productieve werkdag (NOT).

#2. Je bent ziek. Continu. Ziek.
De kleine man gaat twee dagen naar de opvang, maar hij neemt bacteriën voor een hele week mee naar huis. Gezamenlijk met het hele gezin vliegen we van de ene buikgriep, naar de griep, naar de keelontsteking, naar dé griep. Pff.

#3.  Je bent de hele tijd afgeleid
Sh*t vergeten eten uit de vriezer te halen/was op te hangen/flessen te steriliseren/die afspraak te verzetten/de opvang het nieuwe schema te geven etc.

#4. Je wil de hele tijd naar je baby
Ondanks het feit dat de afleiding en afstand ook wel even prettig is, kun je de natuur niet negeren. Want je wil gewoon bij je baby zijn.

#5. Je voelt je toch best een beetje schuldig
Want baby had helemaal niet naar de opvang gehoeven als je gewoon thuis zou blijven. Weg ziektes, weg vreemde leidsters. 24/7 mamacare is toch het beste voor je kind?

#6. Je wil je collega’s de hele tijd vertellen over wat je baby nu weer kan doen
Maar dat moet je dus inhouden. Want jouw collega’s zitten helemaal niet te wachten op “oh kijk wat schattig dit filmpje waarin hij bijna kruipt!”.

#7. Je bent angstvallig aan je telefoon verbonden
Wat als de opvang belt dat hij ziek is?

#8. Voor je werkdag begint zit er al een halve werkdag op
Als je aankomt op werk rond 9 uur en collega’s zeggen goedemorgen denk jij “nou ik was al vanaf 5 uur op dus het is al goedemiddag”.

#9. Na je werkdag zit óók een halve werkdag
Did anyone say avondspits? Niks op de weg hoor, maar eenmaal thuis verdrink je in hét avondritueel. Spelen, eten, knuffelen, badje, aankleden, flesje, verhaaltje, knuffelen én naar bed. Knus, dat wel.

#10. Opeens drink je elke avond wijn
Misschien een beetje té persoonlijk. Thuis dronken wij in principe doordeweeks geen alcohol, maar sinds ik werk én moeder ben kijk ik toch wel errug uit naar dat wijntje bij thuiskomst. Nog meer natuurlijk naar mijn baby ;-).

En toch, zou ik het niet anders willen! Jullie?

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (2)