10 overeenkomsten tussen peuters en pubers

Je kind is peuter-af. Eindelijk zit je in een rustiger fase. Geniet ervan zo lang het duurt, want als eenmaal de puberhormonen door zijn lijf gieren, begint alles weer van voren af aan. De puberteit is de peuterpuberteit in het kwadraat. Geloof mij, je zult regelmatig verlangen naar de periode dat je je kind nog op de trap kon zetten om hem te laten afkoelen.

Dé 10 overeenkomsten tussen pubers en peuters:

Lees ook

#1 Ze lusten niets
Wat je ook klaarmaakt: eten doen ze niet. Ja, koek, snoep en chips. Patat of pizza gaat er ook nog in. Maar als je jouw met liefde bereide groentemaaltijd op tafel zet, kunnen ze opeens niet meer slikken (peuter), zijn ze misselijk (allebei) of volgen ze een low-vegetable-diet (puber).

#2 Ze zijn slordig
Opruimen? Daar hebben ze nog nóóit van gehoord. Nu struikel je over verdwaalde legostenen, over tien jaar zijn het rondslingerende sokken. Dan toch liever de lego, al zijn die vervloekte steentjes behoorlijk pijnlijk aan je voeten als je er per ongeluk op staat. Maar je ruikt ze tenminste niet.

#3 Ze vragen continu ‘waarom?’
De peuter:
Waarom heeft een meisje geen piemel? Waarom vliegen vogels in de lucht?
De puber:
Waarom mag ik mijn telefoon niet mee naar boven? Waarom mag ik niet met mijn vriendin liftend naar Salou? Waarom krijg ik straf als ik om 5.00 uur dronken thuiskom?
Bij je peuter volstaat een goede uitleg, bij je puber kun je het honderd keer uitleggen en dan nog snapt hij het niet.

#4 Ze maken moodboards van je muur
De emotie van je peuter is feilloos af te lezen aan zijn tekenkunsten. Lange zwarte inktstrepen verraden zijn zichtbaar boze bui. Fijn dat-ie zich uit, alleen jammer dat hij daarvoor de keukenmuur gebruikt. Je puber doet hetzelfde met posters en graffiti. Godzijdank wel op zijn eigen kamer.

#5 Ze denken dat ze alles zelf kunnen (maar kunnen het nog láng niet)
Van proberen kun je leren had mijn opvoedcredo kunnen zijn. Maar na 14,5 jaar ben ik erachter dat je sommige dingen toch echt beter zelf kunt doen. Zijn kamer schoonhouden bijvoorbeeld. Het risico op verstikking is in dit geval te groot om je kind zijn gang te laten gaan.  

#6 Ze maken stampei wanneer ze hun zin niet krijgen
Een puber lijkt in dit geval sprekend op een krijsende peuter. Alleen stort je twaalfjarige zich niet ter aarde in een overvolle supermarkt. Meestal niet tenminste. Maar zodra hij onrecht ervaart – en dan niet de Syrische bootvluchtelingen maar een moeder die weigert een haute couture-onderbroek te kopen  – is het huis te klein. Een beetje zoals de tweejarige die het autootje niet mee mag nemen uit de speelgoedwinkel.

#7 Ze houden van verkleden
Met het verschil dat je peuter de godganse dag in haar Elsa-jurk loopt en je pubermeid op één dag zeventien verschillende outfits uit de kast trekt.

#8 Ze voelen zich de koning(in) van het universum
Hoezo moet ik wachten op mijn beurt? Ik wil nú chips/drinken/tv-kijken.

#9 Ze willen nooit slapen. Nóóit.
Je peuter lok je nog naar bed met de belofte aan een verhaaltje voor het slapengaan. En wanneer hij er voor de 378ste keer uitkomt – want: eng, te koud, te warm, eenzaam, honger, dorst, saai – weet je hem met een kleine stemverheffing weer in bed te krijgen. Bij je puber kun je schreeuwen wat je wilt, die hoort je zelfs dan niet vanwege de oortjes die hij inheeft om tot 2.00 uur te kunnen Netflixen.

#10 Ze zoeken continu je grenzen op.
Houdt mama nog steeds van me als ik een gat in mijn broek knip? En als ik al het wc-papier in de wc prop? Als ik zeg dat ze een stomme trut is? Hoewel er momenten zijn dat je je kind het liefst met het wc-papier wil doorspoelen, blijf je natúúrlijk van hem houden. Liefde overwint alles. Zelfs de (peuter)puberteit.

Myrke van der Does

Myrke (39) leeft samen met dochter Isis (14), zoon Mika (11) en zoon Per (4), poezen Bobby en Saar en bergen wasgoed. Talent voor het huishouden heeft ze niet. Tijd trouwens ook niet, want als ze niet bezig is met haar kinderen, kruipt ze het liefst achter de computer om te schrijven. Dat doet ze onder andere voor Wij à a Mama en haar eigen platform Upandstunning.club.

Leave a comment (2)