10x opgroeien in de jaren 90 vs. nu! #Annette

De uitspraak “vroeger was alles beter” gaat (vind ik) niet op, maar wat was het leuk om op te groeien in de jaren 90. Vooral nu ik zelf kleine kinderen heb en zie hoe anders zij opgroeien dan wij deden. Heerlijk om af en toe eens met ze terug te blikken en ook te lachen om de knullige of onwetende dingen die wij vroeger deden!

#1. Bergen suiker
Ik zal de sneetjes brood of pannenkoeken besmeurd met een dikke laag basterdsuiker nooit vergeten, maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dit aan mijn eigen kinderen voor te schotelen! Niet dat wij nu helemaal suikervrij door het leven gaan, maar suiker als broodbeleg hoort toch echt bij het verleden.

Lees ook

#2. Aftellen voor de tv
Vroeger zetten we de wekker extra vroeg op zaterdagmorgen, de dekbedden gingen mee naar beneden en dan kropen we gezellig op de bank om af te tellen tot Telekids begon. Mijn jongens slapen in het weekend rustig uit (tot 07:00 uur, hoera) en scrollen dan op Netflix door een eindeloze reeks tekenfilms die ze on demand aan kunnen zetten of zelfs pauzeren. Ze weten niet hoe goed ze het hebben!

#3. Kleding (met patches!)
Twee keer per jaar kregen we een nieuw setje: voor de winter en voor de zomer. En vaak werden de goede kleren talloze keren doorgegeven aan jongere broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes. Gender maakte geen zak uit, ik liep net zo lief in jongensbroeken en t-shirts rond en als er een gat in je broek zat naaide m’n moeder er een leuke patch overheen en klaar. Gelukkig heb ik drie zoons, dus ze kunnen ook mooi elkaars kleren dragen, maar ik koop wel veel vaker een nieuw setje voor ze dan wij vroeger kregen.

#4. Buitenspelen 1.0
Op straat spelen kwam met hele praktische regels: als de straatlantaarns aangingen, dan kwam je naar huis. Door de voordeur hing een touwtje naar buiten zodat je zelf altijd de deur open kon doen en mochten je ouders niet weten waar je was, dan hoefden ze alleen maar te kijken waar een stapel fietsen op de grond lagen. Daar ergens in de buurt waren we dan te vinden. We hadden toen nog geen gps-trackende armbandjes of mobiele telefoons en toch ging het vaker goed dan fout!

#5. Autoritten (zonder airco)
Niks geen autostoeltjes met easyfix of extra bescherming rondom het hoofd. We werden gewoon met z’n allen op de achterbank gegooid, autogordel om en gaan met die banaan. Op hele korte ritjes lagen we soms zelfs omstebeurt voor de grap achterin de kofferbak en kwamen er thuis lachend of kotsend uit na extra rondjes op de rotonde. Tijdens lange autoritten naar Zuid-Frankrijk, zonder airco, speelden we eindeloos op een zwart-witte gameboy of luisterden naar luisterboeken op de walkman.

#6. K(r)amperen
Niks brengt mooiere herinneringen terug dan na een lange autorit naar de camping, je tentje op te moeten zetten in de bloedhete Franse zon. Met een beetje mazzel had je een voetpompje van redelijke kwaliteit en anders mocht je je luchtbed met de mond opblazen – en vaak werd je ’s nachts wakker omdat dat ding half leeggelopen was. Ook het uitzoeken van welke tentstok nou ook alweer waar hoorde is een dingetje van het verleden, want een glampingtent boeken is net zo makkelijk en een stuk comfortabeler.

#7. Computerspellen à la Snake
Wie is er niet mee opgegroeid? Die tergend langzame computers met een paar spelletjes op floppy’s in zo’n lekker groen, grijs geblokt kleurtje op je beeldscherm. Zo’n gepixelde snake die pixel blokjes opeet kan mijn zoontjes dus echt niet meer boeien!

#8. Telefoonnummers uit je hoofd weten
Als kind wist ik alle telefoonnummers van familieleden en vriendinnetjes feilloos uit mijn hoofd. Tegenwoordig moet ik zelfs die van mijn man terugzoeken in mijn contactenlijst, terwijl ik die van mijn beste vriendin van 25 jaar geleden nog steeds kan opdreunen. Ik denk dat mijn kinderen niet eens weten wat een telefoonnummer is!

#9. Videobanden uit de videotheek
Wat een uitstapje was dat! Samen naar de videotheek gaan om daar door de rekken met videobanden te browsen en een film uit te kiezen voor het weekend. Wel weer even terugspoelen als je klaar bent natuurlijk. Kinderen hebben nu zoveel films constant tot hun beschikking dat de magie er wel een beetje af is.

#10. Bekertelefoontjes
Met mijn buurmeisje hadden we een telefoonlijn aangelegd met plastic bekertjes en een touwtje ertussen. ’s Avonds probeerden we dan uren vanuit bed met elkaar te kletsen. Waarom zou je dat nog doen als de meeste basisschoolkinderen toch al rondlopen met echte mobiele telefoons waarop je heel eenvoudig kunt chatten?

Lees meer blogs van Annette

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)