10x zo gaat je kind lekker gezond eten

Borstvoeding, kolven, flesjes dáár maakte ik me druk om tijdens mijn zwangerschap. Hapjes? Daar was ik totaal niet bezig. Maar voor ik het wist zat ik met een onder wortel besmeurd kind aan tafel.

Ik kende de tafeltaferelen van de kinderen van vrienden. Hadden zij hun best in de keuken gedaan, zaten hun kinderen te jammeren aan tafel of zelfs niet eens aan tafel. No way dat mij dat ging gebeuren! Ik wilde dat mijn kind een makkelijke eter zou worden en gezond zou leren eten. Maar hoe?

Lees ook

Ik verdiepte me in gezonde voeding, kocht een stoommachine en ik probeerde zoetigheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Maar dat het allemaal niet zo simpel was als het leek, ontdekte ik maar al te snel. Bestel ik in een café een kop koffie, ligt er een koekje op het schoteltje. Gelijk de allereerste keer had mijn zoontje door dat dat iets lekkers moest zijn. Sindsdien is dat koekje bij de koffie al weg voordat ik het doorheb. Maar ook bij de bakker staat er een bakje met schuimpjes, bij vrienden krijgt hij ranja aangeboden… Op veel plekken word je geconfronteerd met ongezonde dingen.

Het is daarom heel fijn dat er op het kinderdagverblijf ook veel aandacht is voor gezond eten. We hebben dan ook heel actief daarnaar gezocht en gekozen voor Smallsteps. Ze zijn daar heel bewust bezig met gezonde voeding en hoe je ervoor zorgt dat je kind allerlei smaken leert ontdekken. Ik heb daarvan geleerd dat het om het tafelmoment op zich gaat. Niet alleen om het eten. Op het kinderdagverblijf vinden ze het belangrijk dat het er aan tafel gezellig en ontspannen aan toegaat.

Tijdens mijn ontdekkingstocht leerde ik nog meer over kinderen en gezond eten. Hier deel ik een aantal tips. Hopelijk helpt het jouw kind een makkelijke eter te maken!

#1 De eerste 1.000 dagen
Het blijkt dat de eerste 1.000 dagen cruciaal zijn voor de smaakontwikkeling van kinderen. Het is dus goed om te proberen je kind zoveel mogelijk verschillende dingen te laten proeven. De juiste voeding aanbieden in deze periode maakt het verschil voor de verdere ontwikkeling van je kind. En 1.000 dagen is bijna 3 jaar hè, dus je hebt heus wel even de tijd.

#2 Let it go
Soms heb je de neiging de strijd aan te gaan over het leegdrinken van een beker. Die strijd ga je niet winnen, geloof mij. En wat is er eigenlijk op tegen als je kind z’n drinken op een later moment pakt? Het is beter de aandacht weg te halen van het conflict. ‘Loslaten’ is hier het sleutelwoord.

#3 Vaak proeven
Het gebeurt dat kinderen moeten huilen bij de eerste hapjes vast eten. Het is echt even wennen, maar dat kan heel snel gaan. Grote kans dat het de volgende keer al beter gaat. Soms moeten kinderen iets ook wel 10 tot 15 keer proeven om te wennen aan een nieuwe smaak. Dus denk niet gelijk na de eerste keer dat je kind zijn hoofd bij de lepel wegdraait dat hij dat niet lust. In dit geval is het echt ‘de aanhouder wint’. Vergeet ook niet je kind de dingen die jij zelf niet lekker vindt te laten proeven. De kunst is wel zelf enthousiast mee te eten. Ennuh … valsspelen mag.

#4 Eigen wil
Smaak is iets persoonlijks. Iedereen bepaalt dan ook zelf wat hij lekker, leuk of juist vervelend vindt. Zo leren kinderen over zichzelf. En dat geldt dus ook voor eten. Dring het niet op, het wordt er eerder slechter van. En bedenk, stimuleren helpt beter dan eisen. Ik merk dat het goed werkt om het op een ander moment gewoon nog een keer te proberen. Het is dan wel slim er niets over te zeggen en gewoon te kijken hoe het gaat. Nog een tip: Heb je bijvoorbeeld verschillende lepels, laat je kind dan zelf kiezen. Dan kan hij dat in ieder geval al zelf bepalen.

#5 Plezier aan tafel
Vroeger was plezier maken aan tafel not done. Maar het blijkt juist goed te zijn om plezier te maken aan tafel. Hoe meer gezelligheid er aan tafel is, hoe beter er wordt gegeten. Het zorgt voor ontspanning en haalt de druk weg als het even lastig is aan tafel. Als mijn zoontje moe is, maak ik bijvoorbeeld een gezichtje van het worstje en de groenten op zijn bord. Keer op keer succes!

#6 Zelluf doen!
Mijn zoontje zit nu in de fase dat hij alles zelf wil doen. Dat gaat niet altijd vlekkeloos, maar wel steeds beter. Ik laat hem dus zelf eten met zijn bestek. En het gebeurt ook dat hij gewoon lekker met zijn handen eet. Het blijkt ook nog eens een goede manier te zijn om het eten te ontdekken.

#7 Het goede voorbeeld
Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Wat je zegt, is vaak minder belangrijk dan de dingen die je doet. Ik probeer me er dus echt bewust van te zijn dat ik die spiegel ben. Als ik zelf geniet van het eetmoment, wordt voor hem duidelijk dat eten fijn is.

#8 Eten en drinken
Mijn zoon houdt erg van drinken. Het zorgt ervoor dat zijn buik soms al vol zit van het water, de melk of thee. Dan past er nog maar weinig eten bij. Het is daarom beter hem een half bekertje te geven, dan te eten en dan zijn beker leeg te laten drinken. Zo is er genoeg ruimte in zijn maag voor een boterham of warme maaltijd.

#9 Wiebelkont
Vindt je kind het lastig om stil te zitten aan tafel? Dat kan verschillende redenen hebben. Soms zit een kind gewoon niet goed genoeg aan tafel. Bijvoorbeeld als de stoel te laag is. Het kan ook een concentratieprobleem zijn. Het helpt dan om creatief te zijn. Zo doe ik soms net alsof we in een restaurantje eten. Dat geeft een mooie afleiding en zorgt ervoor dat hij een stuk rustiger aan tafel zit.

#10 Last but not least: breng je kind niet in verleiding
Als ik een tijdje zelf minder wil snoepen dan haal ik geen slechte dingen in huis. Hetzelfde geldt voor kinderen. Als ik gezonde dingen op tafel zet dan is dat gewoon wat er is. Dat scheelt een hoop discussie over eerst een gezonde boterham of niet en wel of geen vruchtenhagel. Nu kan je kind zelf kiezen wat hij of zij op brood wil, want alles is gezond.

Ik wens je veel plezier aan tafel. Eet smakelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Smallsteps kinderopvang. Wil je weten hoe Smallsteps de smaakontwikkeling bij kinderen stimuleert? Lees hier de blog.

 

 

Lisa

Ik ben 34 jaar en sinds 3 jaar moeder van mijn lieve ventje Bram en 8 jaar samen met Willem. Het moeder-zijn leert me veel over mezelf en ook hoe ik tegen het moederschap aankijk. Daar had ik vooraf niet een heel duidelijk beeld bij. Sinds het moederschap is mijn persoonlijke mantra geworden: die andere moeders doen ook maar wat… In mijn blogs lees je meer over mijn ontdekkingen als moeder.

Reageer op dit bericht