Deze dingen kun je als moeder gewoon niet wegdoen

Opgroeien gaat super snel. Zo waren ze nog kleine baby’s en zo gaan ze al naar school. Maar op zolder heb ik drie speciale dozen liggen, waar af en toe mijn handen doorheen gaan en mijn lichaam zich vult met een warm gevoel. Dit weggooien? Nooit!

Met plezier aanschouw ik hoe mijn kinderen zich ontwikkelen toch betrap ik mezelf erop dat mijn gedachtes regelmatig afdwalen naar de tijd dat ze nog kleiner waren. Ik wil zo graag blijven herinneren hoe het was. Tuurlijk bekijk ik hun foto’s of video’s maar dat blijft een abstract verhaal. Het geeft niet aan hoe klein iets ècht was, hoe het aanvoelde, hoe het róók.

Lees ook

Daarom bewaar ik van alles. Het allereerste pakje, de meest gebruikte fles, wiegdeken, speen, favoriete speelboekje, plakwerkjes en schrijfsels. Met drie kinderen heb ik inmiddels een bonte verzameling en een mopperende echtgenoot. ‘Wat moet je met al die rommel? Je gebruikt het toch nooit meer en de kinderen ook niet.’ ‘Nee, nu niet’ werp ik tegen ‘maar later als ze zelf kinderen krijgen vinden ze het leuk.’ Hoop ik althans, misschien willen ze wel helemaal niets met die ouderwetse spullen.

Om te voorkomen dat mijn man het tv-programma van obsessieve verzamelaars te hulp roept, zoals hij gekscherend dreigt, haal ik drie grote verhuisdozen. Elk kind zijn eigen doos, wat erin past mag bewaard.

Uiteindelijk lukt het me om alle deksels (met een touwtje) sluitend op de dozen te krijgen. Blijft over de wieg, het ledikantje en dat schattige houten hobbelpaard ( rommelpaard volgens mijn man). Deze herinneringen gaan echt never nooit in een doos passen. Er zit maar één ding op. De hele boel zet ik in de auto en vervolgens bij mijn ouders op zolder. Voorlopig heb ik alles keurig opgeruimd.

Lees ook: Wat doen we met al die foto’s van onze kinderen?

Marjolein Bijvoet is redactiestagiaire bij WIJ à La Mama. Zij heeft gewerkt als jeugdverpleegkundige en pedagoog maar schrijven is haar grote passie. Haar andere passies zijn hardlopen en fotografie. Zij is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Leave a comment (1)