12x zo zeggen ze mama in iedere provincie

Vlak nadat ik mijn vriend leerde kennen, ging ik mee met hem naar een familiefeestje in Zeeland. Ik was 18 en bloednerveus want ik zou voor het eerst zijn hele familie ontmoeten.

De neef van mijn vriend kwam al vrij snel naar ons toe om zich aan mij voor te stellen. Toen hij na een tijdje over ‘zijn mema’ begon, kon ik hem totaal niet meer volgen. Stamelend vroeg ik of hij misschien de Hema bedoelde, voordat hij in lachen uitbarstte. Ik had te maken met een dialect waarvan ik duidelijk het bestaan niet af wist. Ik voelde mijn hoofd zo rood worden als een tomaat en keek mijn vriend met hulpvragende blik aan. Maar ook hij kwam, net als zijn neefje, niet meer bij van het lachen.  Ik word nog geregeld geplaagd met deze ‘blunder’.

Nadat ze waren bekomen van het lachen, legde mijn vriend uit dat ‘mema’ Zeeuws is voor mama. Pfff, dat ga ik in ieder geval nooit meer veregten, haha! Niet alleen Zeeland heeft zijn eigen woord voor moeder. Wist jij dat iedere provincie zijn eigen woord voor moeder heeft? Check ze hieronder!

#1. Noord-Holland
Moeders, Moer of mem

#2. Zuid-Holland
Moáh of Je Moer

#3. Utrecht
Moender of Moesjie

#4. Flevoland
Moe of Mimme

#5. Friesland
Mem

#6. Groningen
Moeke

#7. Drenthe
Mouwer of Mouder

#8. Overijssel
Mo of Moo

#9. Gelderland
Moeke of Moeku

#10. Noord-Brabant
Moej of Moederke

#11. Limburg
Moder of Mooder

#12. Zeeland
Mema of Moedre

Lees ook: ‘De struggle van tweetalig opvoeden’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (3)