3 tips tegen je schuldgevoel op je mama- of papadag #Gastblog

Gebeurt het jou weleens dat je dochter of zoon een filmpje wil kijken, maar jij haar of hem liever iets actiefs ziet doen en dan toch instemt? Dan kun je namelijk zelf nog even reageren op dat ene appje, die was doen, dat telefoontje plegen en noem maar op. Als ik eerlijk ben: mij gebeurt dit wel. En hoewel het natuurlijk geen ramp is als je kind af en toe voor de tv zit, het knaagt soms toch een beetje.

Misschien leidt het wel tot onbewust compensatiegedrag. Je corrigeert je kind bijvoorbeeld niet, terwijl dat wel terecht zou zijn, omdat je het “gezellig” wilt houden op de momenten dat jullie wel de volle aandacht voor elkaar hebben. Of je houdt je kind letterlijk zoet met een snoepje. Bovendien kan je kind zelf op een negatieve manier om aandacht gaan vragen. Hoe kun je dit soort patronen voorkomen?

Lees ook

Allereerst wil ik aangeven dat ik absoluut geen voorstander ben van het aanwakkeren van het schuldgevoel bij jonge ouders. Omdat ik zelf jonge kinderen heb en veel mensen in mijn directe omgeving ook. Ik weet dat dit een enorm hectische periode is. We eisen tegenwoordig heel veel van onszelf op het gebied van werk, ouderschap, onze relatie en ons sociaal netwerk. En de beste momenten van anderen die je voorbij ziet komen op social media verhogen deze lat nog eens.

Wat te doen? Ik heb drie tips voor je!

TIP #1.

Give yourself a break! Het is al fantastisch dat je alle ballen in de lucht weet te houden en je kind wordt er echt geen slechter mens van als hij af en toe voor de tv zit of een snoepje eet.

TIP #2.

Maak een planning, waarbij je de dag start met iets actiefs dat je samen kunt doen. Als jij en je kind na afloop allebei iets voor jezelf doen, voel je je daar niet schuldig bij. De kans is dan ook kleiner dat je kind (op een negatieve manier) om aandacht gaat vragen.

TIP #3.

Doe aan thema-weken! Laatst had ik met mijn dochter Evi (4 jaar) het thema muziek uitgekozen. In deze week had ik kleurplaten voor haar uitgeprint van muziekinstrumenten, haar het verschil tussen blaas-, slag- en snaarinstrumenten uitgelegd, samen met haar muziek gemaakt op haar kinderkeyboard en blokfluit, een bezoek gebracht aan een museum en via Skype samen met haar een mini-vioolles gevolgd van een bevriende violiste.

Voor Evi heel leuk en voor mij ook, omdat lol maken met je kind (hoe corny dit ook klinkt) toch eigenlijk het leukste is wat er bestaat. Als werkende ouder heb je wellicht niet elke week tijd of energie om een thema te bedenken, maar in dat geval geldt weer tip 1! 😁

Is dit herkenbaar? Waar voel jij je weleens schuldig over?

Deze blog is geschreven door Myrna.

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht