4 tips voor als je opeens een bonus-mom wordt

Toen ik mijn huidige partner leerde kennen, zat hij midden in een scheiding. Een roerige periode volgde, waarin ik geregeld met mijn handen in het haar heb gezeten. Mezelf afvragend hoe ik de situatie het beste kon aanpakken. Ik wilde er zijn voor zijn kinderen, maar liep geregeld tegen de spreekwoordelijke muur op. 

Ondertussen kan ik wel zeggen dat ik ben betiteld als ‘bonus-mom’ (is toch een veel gezelliger woord dan stiefmoeder?). We shoppen samen, koken en praten over echte meidenonderwerpen. Ja, ze hebben een speciaal plekje in mijn hart en ik kan mij niet eens meer inbeelden hoe het zou zijn zonder hen. De weg hiernaartoe was echter niet altijd makkelijk, maar dit is wat ik leerde tijdens die weg en wellicht helpt het jou op weg!

Lees ook

#1. Accepteer dat hun bio-mom bijna altijd op nummer 1 blijft staan
Hoeveel je ook doet voor je bonus-kind, hun biologische moeder zal bijna altijd in hun ogen ‘de beste’ zijn. En weet dat de meeste kinderen er geen moeite mee hebben om je daaraan te herinneren. Hoe pijnlijk het op dat moment ook is, ze bedoelen het echt niet zo.

#2. Luister, zonder jaloers te worden, naar verhalen over hun bio-mom
Een scheiding van de ouders en het ontstaan van een nieuw gezin is voor kinderen een heel ingrijpende gebeurtenis. Daar zijn ze niet van de een op de andere dag aan gewend. Luister naar verhalen die ze kwijt willen. Ook als die gaan over hun bio-mom en zelfs als die gaan over de tijd dat je partner nog met zijn ex samen was.

#3. Ken je grenzen
Je kunt ze met heel veel helpen, biedt altijd een luisterend oor, maar weet dat je bepaalde dingen gewoon moet laten gaan en je er niet mee moet bemoeien.

#4. Omgaan met bio-mom drama’s
Toen ik mijn partner net leerde kennen, zat hij nog midden in zijn scheiding. Het contact tussen hem en zijn ex verliep toen nog dramatisch en miscommunicatie was dagelijks aan de orde. Ik heb mezelf een aantal keer afgevraagd of ik dit wel vol kon houden, maar geloof me, het is het meer dan waard om rustig te blijven en altijd naar een oplossing te zoeken. Alles in het belang van de kinderen.

(Bron: Redtri.com)

Lees ook: ‘5x zó houd je goed contact met je kind als je gescheiden bent (en je kind niet altijd bij jou is)’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht