4 tips voor een rustige vliegreis met je peuter en baby

Vliegen met kleine kindjes… het gaat uiteindelijk altijd prima, maar tóch zie ik er van te voren vaak een beetje tegenop. Het is namelijk hard werken. En voor kinderen is zo’n reisdag enorm spannend. Een ander ritme, een berg nieuwe indrukken… logisch dat het vaak eventjes leuk is, maar al snel eindigt in gestreste ouders met dreinende kids. Gelukkig heb ik in de afgelopen paar jaar geleerd hoe ik het met mijn kindjes het beste kan aanpakken.

#1 Maak de reisdag herkenbaar
Door elke keer precies hetzelfde te doen, raken we gewend aan de volgorde van handelingen en verloopt alles een stuk rustiger. Het helpt als de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld: mijn zoontje weet dat we iets lekkers gaan eten, meteen na het koffers afgeven/douane/controle-ritueel. Dat helpt hem rustig te blijven tijdens het wachten. Daarna gaan we luiers verschonen en is het tijd voor wat rondrennen en vliegtuigen kijken in de gate. Vervolgens werkt hij lief mee tijdens het instappen omdat hij weet dat de iPad tevoorschijn komt zodra het lampje “riemen vast” uit gaat: niet eerder, niet later. In de week vóór we op reis gaan, lezen we boekjes over vliegtuigen en reizen. Dan praten we over wat we allemaal gaan doen en in welke volgorde. Zo herinnert hij het zich weer van de vorige keer.

Lees ook

#2 Dagritme aanhouden
Kinderen worden er niet makkelijker op als ze moe zijn. Al zullen niet alle kindjes even makkelijk een dutje doen in een buggy of vliegtuigstoel, je kunt het ze wel makkelijker maken door hun rituelen van thuis zoveel mogelijk na te bootsen. Dus zit je in het vliegtuig op het moment dat je kind moet slapen? Doe zijn pyjama aan, ga samen naar het toilet om tanden te poetsen, geef hem zijn knuffel/speen, lees een boekje voor en vraag de steward om een dekentje. Over tijdverschil maak ik me pas druk als de reis voorbij is.

#3 Rustig blijven en travel light
Het allerbelangrijkste: zelf rustig blijven. Stress bij mij zorgt voor instant stress bij mijn kinderen en dan ben je nog verder van huis. Ga na waar jij stress van krijgt op reis en probeer dat van te voren op te lossen. Misschien ben je bang dat je te laat komt – ga dan nóg iets eerder van huis weg. Waar ik zelf geïrriteerd van raak, is teveel spullen meeslepen: als ik dingen niet kan vinden in de tas, alles eruit valt, de rits nauwelijks dicht kan, et cetera. Opgeruimde bagage is een opgeruimd hoofd. Voor mezelf neem ik nauwelijks iets mee. Een boek? Daar kom ik toch niet aan toe. Beautytas? Ik reis au naturel, het interesseert mijn kinderen echt niet of ik mascara draag of niet. Eten en drinken kun je overal kopen (duur, maar wat mij betreft beter dan overvolle lekkende tassen. Babyvoeding is trouwens lastiger te vinden, dus dat wel meenemen!). Jassen gaan op het vliegveld in de koffer. Ik neem speelgoed mee dat lichtgewicht is, niet te groot én niet in het vliegtuig steeds op de grond valt waar je onmogelijk bij kan met een baby op je schoot (ander puntje van irritatie…). Een stickerboek is bijvoorbeeld ideaal, of een stukje klei.

#4 Blijven lachen
Al is het nep en geforceerd: als je blijft lachen, zien je kinderen dat reizen leuk is en helemaal niet vervelend.

Succes en fijne reis!

Lees ook: Vliegen met twee kinderen onder de twee: highway through hell.

Carmen Bierens

Carmen (33) komt uit Amsterdam. Moeder van zoontje Magnus (3) en dochter Eloise (0). Ze werkt in de musicalwereld maar ze is nu ruim een jaar met verlof om, zo lang het nog kan, mee te reizen met haar (Engelse) vriend die overal en nergens in het buitenland werkt. Een heel avontuur!

Reageer op dit bericht