4 x redenen waarom ik mijn kinderen hetzelfde kleed

Mijn dochters, een tweeling van bijna twee, hebben vaak dezelfde kleertjes aan. Niet altijd precies hetzelfde, maar wel hetzelfde shirt in een andere kleur of setjes die matchen. ‘Waarom?’, vragen andere moeders mij dan. Nou om deze vier redenen en die gaan (vind ik) net zo goed op voor als je geen tweeling hebt.

#1 De kinderen willen het zelf. Ja, dat is bij eeneiige tweelingen best vaak het geval. Ze hebben dezelfde voorliefde voor bepaalde soorten kleding. Ook om ruzie te voorkomen koop ik de meeste kleren dubbel. Ik had verschillende jasjes gekregen van kennissen met een eenling, om te dragen om mee buiten te spelen. Nu willen ze allebei per se hetzelfde (aller-lelijkste) jasje aan en het andere jasje willen ze allebei per se niet aan … Ik bedacht me dat ik misschien beide jasjes in tweeën moet knippen en dan weer om en om aan elkaar naaien – of is dat heel gek?

Lees ook

#2 Het voelt eerlijk. Als de kindjes onderling nog niet kunnen uitmaken wie wat aantrekt is het wel zo gelijkwaardig als ze allebei hetzelfde dragen, of iets wat op elkaar lijkt. Ik vind het heel lastig om bijvoorbeeld de een in een setje van merk X te laten lopen, en de ander dan in een setje van een goedkope textielsuper. Dat klopt gewoon voor mijn gevoel niet. Dus of allebei een merk, of allebei iets goedkoops/simpels/tweedehands.

#3 Het spaart tijd. Als ik elke ochtend en elke keer als ik ze omkleed in plaats van één set, ook nog twee leuke setjes bij elkaar moet zoeken, dan ben ik wel even bezig. Want waar ligt nu die ene legging die bij dat jurkje hoort en wat was ook alweer de riem bij die broek? En het is natuurlijk gemakkelijker voor papa, als die ze eens iets aandoet. Ik vind het ook handiger met wassen, je hebt dan meteen minimaal twee stuks in dezelfde kleur in de was, en ze kunnen het daarna weer tegelijk aan.

#4 Het is gewoon super schattig! Kijk maar eens naar de vele insta-moms die er zijn… een tweeling, die hetzelfde of matchend gekleed is, dat is toch gewoon über-cute? Ik vind het ook handig, want je krijgt ook minder vragen in de trant van ‘is het een tweeling?’ – dat zie je zo dus meteen! (hoewel, er zijn ook moeders met kids in een verschillende leeftijd die hetzelfde dragen, kijk maar naar de Posjes..)

Natuurlijk zijn er ook zat redenen waarom je het niet zou doen. Onze meisjes hebben wel vaak hun eigen ‘kleur’ omdat ik het toen ze kleiner waren gewoon makkelijker vond om ze dan uit elkaar te houden. Daarnaast grijp je natuurlijk wel eens net naast twee van dezelfde maat in dezelfde uitvoering, dus dan kies ik ook vaker voor twee verschillende dingen die wel een beetje op elkaar lijken.

Als er later een moment komt dat ze niet meer hetzelfde aan willen, dan ben ik de laatste die ze tegenhoud. Maar voorlopig denk ik dat we nog wel even ‘alles dubbel’ hebben!

Kleed jij je kinderen wel eens in hetzelfde of vind je dat juist een ‘no go’? Of ben je er helemaal niet mee bezig?

Lees ook: ‘Kleding overload, wat doe je ermee?

Carola Schreurs

Carola Schreurs (33) is mama van eeneiige tweeling Loïz en Kato (1) en getrouwd. De marketing manager deelt graag haar ervaringen als tweelingmama, ook op Instagram via @2little1s.

Reageer op dit bericht