4x dit heb je te danken aan je moeder

Je kent het cliché vast wel: we gaan allemaal op onze moeders lijken. Maar is dat ook echt zo? Talrijke wetenschappelijke studies suggereren dat we wel degelijk specifieke kenmerken en kwaliteiten van onze moeders kunnen doorkrijgen, hetzij door de natuur, opvoeding of een mix van die twee. 

Volgens verschillende onderzoeken zijn er vier dingen die je (zeer waarschijnlijk) te danken hebt aan je moeder en die wij dus ook kunnen doorgeven aan onze kids. 😉

Lees ook

1. Je intelligentie
Ja, het lijkt erop dat je waarschijnlijk je hersens van je moeder hebt gekregen, niet van je vader. Een grote studie door onderzoekers van de Medische en Sociale Gezondheidseenheid van de Medische Onderzoeksraad in Glasgow onderzocht meer dan 12.000 jongeren tussen 14 en 22 jaar om te bepalen welke factoren van invloed zijn op intelligentie, waaronder sociaaleconomische status en onderwijs.

De beste voorspeller van hun intelligentie bleek het IQ van hun moeder te zijn: in feite varieerden de IQ’s van de deelnemers slechts met gemiddeld 15 punten van hun moeders.

2. Je slaappatroon
Als je moeite hebt met slapen, is het misschien tijd om je moeder de schuld te geven. Onderzoek dat vorig jaar in het tijdschrift Sleep Medicine werd gepubliceerd suggereert dat moeders hun slaapgewoonten doorgeven aan hun kinderen, en dat de kinderen van slecht slapende moeders later in slaap vallen en minder rust krijgen. Interessant genoeg zagen de wetenschappers niet dezelfde link met vaders.

Dat gezegd hebbende, als je moeder een makkelijke slaper is, dan heb je weer geluk! 😉

3. Hoe snel je ‘oud’ wordt
Heeft je moeder een jeugdige huid? Wat een geluk! Het lijkt erop dat de genen van onze moeders invloed kunnen hebben op hoe we ouder worden.

Wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Biologie van Veroudering in Duitsland ontdekten dat DNA uit de mitochondriën – dat we uitsluitend van onze moeders erven – gedeeltelijk de snelheid van veroudering kan beheersen.

Dat gezegd hebbende, de studie was op muizen, niet op mensen, en het team gaf toe dat verder onderzoek nodig was. Onderzoeker Nils-Göran Larsson zei: ‘We hebben een reeks experimentele omstandigheden gebruikt om onze resultaten vast te stellen, en we denken dat ze van toepassing zijn op mensen, maar dit moet natuurlijk worden bewezen door menselijke studies.’

4. Wanneer je in de overgang raakt
De leeftijd waarop je in de overgang terecht komt, kun je moeder van je moeder erven. Een onderzoek uit 2011 door het UK Institute of Cancer Research van meer dan 2.000 vrouwen heeft aangetoond dat vrouwen, waarvan de moeders of zussen vroeg of laat door de menopauze gingen, zes keer meer kans te hebben dat dit bij hun ook zo zou gaan lopen. Het team benadrukte echter dat het niet allemaal te maken heeft met genetica, omdat leefstijlfactoren ook een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld, vrouwen die roken belanden vaak eerder in de overgang. Achja, we zullen zien!

(Bron: Goodhousekeeping.co.za)

Lees ook: ‘4 momenten die iedere moeder waardeert’

 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht