4x hier moet je op letten bij het kiezen van een bso

Banaan … Twee boterhammen … Fles water… Hup alles in de rugzak. En daar gaat hij hoor. Ons kleine ventje is ineens 4 jaar en dus naar de “grote school” én naar de bso. Maar dat is wel even wennen en gaat zeker niet zonder slag of stoot.

Hij moet wennen en wij eerlijk gezegd ook. Hij ging altijd 2 dagen naar de kinderopvang. Nu gaat hij 5 dagen van 8.30 – 14.00 uur naar school en 2 middagen naar de bso. Het is dus een volle week. Ook mis ik de dagen alleen met mijn zoon. Het is lekker mijn eigen ding te kunnen doen, maar als ik mag kiezen ga ik toch liever op pad met mijn zoon. Wat ook wennen is, is dat de schoolbel strak om 8.20 uur gaat. Bye bye flexibiliteit in de ochtend. Zelf op tijd op mijn werk komen op die dagen is trouwens ook onmogelijk geworden.

Lees ook

Ook test hij ons veel meer en heeft leuke en soms aandoenlijke verhalen. Laatst wilde geen van de kinderen zijn handje vasthouden. Dat is dan toch wel even slikken. Gelukkig zag ik juist een paar dagen later dat hij wel gezellig hand in hand liep met een jongetje uit zijn klas. Hij moet zijn plek weer vinden. Nu is hij natuurlijk gewoon weer de kleinste. Dat gaat met vallen en opstaan. Hij doet het goed, ik ben trots.

Als ouder heb je ook meer een rol op school dan op het kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf ontzorgt, school heeft echt een andere rol. Vandaag bleek er bijvoorbeeld een ochtend te zijn dat de ouders konden blijven. Ik ontvang de nieuwsbrief nog niet en wist nergens van. Ik begreep al niet waarom een aantal ouders hun jas uit deden … Ik ging dus gewoon weg en vroeg buiten aan een andere moeder wat de bedoeling was.. Ik dus toch maar snel de klas in waar mijn zoontje helemaal in tranen zat. Te laat op mijn werk én een overstuur kind, fijn.

Inmiddels zijn we bijna twee maanden verder. We hebben allemaal meer ons ritme gevonden in het nieuwe programma. Dat ging dus best snel. Mijn zoon heeft nu zijn eerste vriendjes, vertelt steeds meer uit zichzelf en heeft echt zin om naar school en de bso te gaan.

Hieronder wat tips om je kind snel te laten wennen in deze nieuwe fase:

#1. Betrek je kind bij het zoeken naar een bso
Zelf heb ik eerst een selectie gemaakt uit de bso’s die verbonden zijn met de school van mijn zoon. Vervolgens heb ik samen met hem een bezoekje gebracht aan twee bso’s. Het leuke is dat je ook gelijk ziet hoe je kind reageert en ook hoe de pedagogisch medewerkers op je kind reageren. Op de bso van Smallsteps waar we voor hebben gekozen, kreeg hij gelijk ook lekker een appel en wat te drinken. Dat gaf een goed gevoel.

#2. Een kleuter van 4 is nog maar klein
Het type bso was nog best lastig kiezen. Wil ik nou een sport-bso, een antroposofische, een kleine of een grote vestiging? Waar heeft hij behoefte aan na een lange dag op school? We hebben naar ons onderbuikgevoel geluisterd. Op onze uiteindelijke keuze voelde het goed. Er is ruimte om te ontspannen na een intensief dagje school. Kan hij heerlijk buiten ravotten met andere kinderen. Als hij wat ouder is wil ik hem misschien nog wel een keer naar een sport-bso laten gaan. Hij houdt ook erg van bewegen.

#3. Zorg dat school goed op de hoogte is
Je denkt dat je alles goed hebt geregeld. Totdat je je kind van de bso afhaalt en blijkt dat het niet duidelijk was of hij naar de bso moest die dag of niet. Ahum!

#4. Hoe was het op school en de bso vandaag?
Als je wilt weten wat je kind doet op school en de bso moet je die vraag dus niet stellen. Want daar krijg je geen antwoord op. En het is best fijn om te weten hoe hij het die dag heeft gehad. Het beste is vragen te stellen over wat je zelf in de klas hebt gezien die ochtend.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Smallsteps. Nieuwsgierig? Hier lees je meer over de bso’s van smallsteps.

Lees hier waarom wij samenwerken met merken.

Lisa

Ik ben 34 jaar en sinds 3 jaar moeder van mijn lieve ventje Bram en 8 jaar samen met Willem. Het moeder-zijn leert me veel over mezelf en ook hoe ik tegen het moederschap aankijk. Daar had ik vooraf niet een heel duidelijk beeld bij. Sinds het moederschap is mijn persoonlijke mantra geworden: die andere moeders doen ook maar wat… In mijn blogs lees je meer over mijn ontdekkingen als moeder.

Reageer op dit bericht