4x vragen van peuterleidsters die voor een schulgevoel zorgen

Vanaf het moment dat mijn oudste naar de peuterschool ging, heb ik altijd geprobeerd om een goed contact met haar peuterleidsters te hebben. Als moeder van een kleine peuterdraak begrijp ik als geen ander dat ze een zeer uitdagende baan hebben. Ik heb geregeld mijn handen al vol aan één opstandige peuter, laat staan een hele groep.

Vrijwel altijd ben ik dolblij met haar lieve peuterleidsters. Toch ga ik af en toe met een steen in mijn maag richting de peuterspeelzaal. Niet omdat ik mijn kind daarheen breng, daar ben ik na ruim acht maanden wel aangewend geraakt. Maar om de vragen die haar peuterleidsters mij geregeld stellen. Ik weet dat ze er niet op uit zijn om mij een schuldgevoel te geven, laat staan te kwetsen, maar oh, deze vragen doen onbedoeld toch een beetje pijn.

Lees ook

#1. ”Kun je hulp-moeder zijn tijdens het aanstaande evenement?’’
Ik wil serieus huilen wanneer ik deze vraag krijg. Ik bedoel, welke ouder wil nou niet zijn eigen zoon of dochter zien optreden, spelen of lezen? Ik ken weinig ouders die hier niet in geïnteresseerd zijn. Maar ik ken wel veel ouders die fulltime werken en daardoor niet zomaar een dagje vrij kunnen nemen. Dus, bedankt voor het schuldgevoel, maar nee, ik kan niet komen.

#2. ‘’Krijgt ze thuis niets te eten?’’
Toen mijn dochter naar de peuterschool ging, was het bijna onmogelijk om haar te laten eten. Ze weigerde praktisch alles en het belandde allemaal in haar haar of ergens op haar wangen. Ze at niet alleen nauwelijks, ze was ook vrij mager. Ik maakte mij hier ontzettend zorgen om en ik probeerde alles wat binnen mijn bereik lag om dit probleem aan te pakken. Het hielp dan ook totaal niet toen haar leidster naar mij toe kwam en grappend zei: ‘’Krijgt zij thuis niets te eten?’’ Die vraag is helemaal niet grappig. Het zorgde er alleen maar voor dat ik mij nog slechter ging voelen.

#3. ‘’Draagt ze nog steeds een luier?’’
Ja. Maar waarom vraag je dat? Waarom moet een kind per sé op een bepaald moment zindelijk worden, omdat het nou eenmaal ‘zo hoort’? Dat veel kinderen op haar leeftijd geen luier meer dragen, wil nog niet zeggen dat niemand op haar leeftijd meer een luier draagt. Zucht.

#4. ”Hoe beïnvloedt uw gezinssituatie uw kind?”
Op een avond belde mijn beste vriendin, een alleenstaande moeder, mij in tranen op. De peuterleidsters van haar zoon riep haar op voor een oudergesprek omdat haar zoon een andere jongen kneep. Ze waren allebei 3. Eén van de vragen die ze haar stelden was: “Denk je dat je scheiding gedragsproblemen veroorzaakt bij je zoon?” Waarom zou je dat vragen? Waarom zou je een alleenstaande moeder vragen of haar scheiding de reden is dat haar zoon een andere jongen heeft geknepen?

Lees ook: ‘5 x je baby wordt groot en nu wordt het pas echt zwaar’

 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht