5 dingen die niemand vertelt over zwanger zijn…

Je kunt bij iedereen naar bekende zwangerschapsklachten vragen, en je zal ongetwijfeld misselijkheid te horen krijgen. Iedereen weet dat misselijkheid bij zwanger zijn hoort. Maar er zijn veel andere kwalen die hand in hand gaan met zwangerschap. Zwanger zijn is natuurlijk geen ziekte, maar je kunt je er soms (of vaak…!) wel behoorlijk ziek door voelen. Hier volgt mijn ‘Top 5’ van kwalen waar niemand het over heeft, maar je zó veel ellende bezorgen!

#5 Overgeven met extra’s
Misselijkheid tijdens de zwangerschap hoeft niet te resulteren in daadwerkelijk overgeven, maar als dat dan toch wel gebeurt, dan zou je zo maar een vieze verrassing te wachten kunnen staan. Soms moet je zo erg overgeven, dat je ook van onderen alles laat lopen. WAT??? Ja, echt. Met de vieze verrassing in je onderbroek en heel veel gêne tot gevolg. Met een beetje mazzel gaat dit gepaard met bloeddoorlopen ogen vanwege de gesprongen adertjes en barstende koppijn door al het geweld wat zich door je slokdarm naar buiten heeft geperst. Heel fijn, vooral als het meerdere keren per dag gebeurt. En wie praat er over de vieze verrassing tijdens het overgeven? Precies, niemand!

Lees ook

#4 Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke kwaal en niet zoals reguliere diabetes, permanent. Als je dan toch op zoek gaat naar een silver lining, dan is dit ‘m; het gaat over! Als Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse vrouw maak je meer kans om dit te krijgen dan andere zwangere vrouwen. Laat ik nou Turks zijn. Ook boven de 35 jaar of met overgewicht, kun je dit overigens ontwikkelen en zo zijn er nog een handje aanwijzingen waardoor je een grotere kans hebt op dit heerlijke leed. Als je het krijgt, groeit de baby te hard en zet het suikers niet meer om in insuline, maar in vet. Gevolg; te grote baby en zelfs een kleine baby vergt al behoorlijk wat perswerk, dus het loont om je te houden aan een streng dieet en na elke maaltijd prikken om je bloedwaarden te testen. Of je hebt nog meer pech en moet je dagelijks insuline spuiten. Zelf hield ik het bij een strikt dieet en de priksessie light, maar het heeft menige traan gekost! Ik kan totaal niet tegen naalden, laat staan tegen bloed…

 #3 Bekkeninstabiliteit
Je ziet wel eens een zwangere vrouw waggelen op straat. Je kent het misschien wel, met kleine stapjes lopen in een vreemde tred die je gelijk doet denken aan een pinguïn. Vroeger dacht ik op zo’n moment dingen in de trant van ‘aanstelleritis’, totdat ik zelf last kreeg van bekkeninstabiliteit. Alsof mijn heupen permanent een split of spagaat willen maken, verschrikkelijk! Je hebt geen controle over je eigen benen en het lijkt alsof er hoognodig bouten en moertjes aangedraaid moeten worden, anders schieten je benen weg. Dat aandraaien gebeurde overigens niet en ik heb door mijn valpartijen heel wat butsen en blauwe plekken opgelopen en zelfs een gebroken voet. En bedankt bekkeninstabilitieit.

#2 Maagzuur
De meeste mensen hebben geen last van maagzuur. Totdat ik zwanger werd, kende ik enkel de term, maar wat het precies inhield, wist ik niet. Om het fenomeen te begrijpen, moet je je voorstellen dat je een draak bent. Zie je het voor je? Een jong draakje dat nog niet zo lang kan vuur spuwen, wel te verstaan. Dat vuur spuwen gaat dan ook regelmatig mis, logisch, fietsen leer je ook niet in een dag en slik je je vuur in, in plaats van naar buiten te blazen. Als je je iets kunt voorstellen bij deze brandende pijn in je slokdarm en maag, dan weet je wat maagzuur is! Daar is helaas geen Rennie of oma-weet-raad-advies tegen bestand.

#1 Scherpe snotjes
Met stip op nummer 1 in onbenoemde zwangerschapskwalen staat wat mij betreft scherpe snotjes. Nooit iets over gehoord zeker? Ik ook niet, totdat ik er last van kreeg. Sterker nog, al mijn zwangerschappen kan ik net zo helder als een ClearBlue stick voorspellen dankzij vlijmscherp snot! Als je zwanger bent, gebeurt er blijkbaar iets met je slijmvlies. Het zet op, waardoor je meer en ander snot aanmaakt. Het voelt zo scherp als een scheermesje in mijn neus en is bij elke ademhaling pijnlijk. Zie je een dame met bolle buik ongegeneerd in haar neus pulken, dan zou het dus zo maar kunnen zijn dat ze ook van de scheermesjes in haar neus af wilt!

En zo zijn er nog veel meer zwangerschapsgerelateerde kwalen waar we het liever niet over hebben. Van incontinentie, tot gevaarlijk hoge bloeddruk, aambeien of teruggetrokken tandvlees waardoor je eruit ziet als een junk. Het is soms geen picknick. Voor alle vrouwen die blozend door hun zwangerschap fietsen; wees dankbaar. En voor hen die dat niet doen; ik voel echt zooooo ontzettend met je mee!

Melek Dogan

Melek is getrouwd met Wouter. Met hun dochter Kardelen van 3,5 en zoons Orman van 2,5 en Ender van een half jaar is het een drukke boel in huis. Melek is naast moeder óók docent Nederlands en heeft haar eigen huiskamerrestaurant en cateringbedrijf De Groene Smulpaap in Landsmeer. Als ze niet druk aan het moederen is binnen haar jonge gezin, moestuiniert ze graag in haar biologische tuin, blogt ze, heeft ze een klusproject met Manlief of een theatraal feestje met haar vriendinnen.

Leave a comment (10)