5 redenen waarom jouw kinderen ruzie maken

Kinderen, iedereen die er meerdere exemplaren van heeft – nee, je partner telt niet mee – weet het. Ze kunnen heel lief samen spelen, soms, maar ze kunnen nog beter ruzie maken. Om de vreemdste dingen.

#1 ‘Mama, hij komt op mijn helft!’
In de auto, op de bank, over de héle kamervloer loopt een onzichtbare scheidingslijn. Jij ziet hem niet, zij wel. En o wee als broer of zus een halve centimeter over het eigen erf komt. En hoe meer er wordt geklaagd, hoe meer de grens wordt overschreden. Letterlijk én figuurlijk.

Lees ook

#2 ‘Ik had die eerst!’
Ze zullen beiden zweren – met pinkiespuug – dat ze hem écht het eerst hadden. Jij weet van niks, want je was even een minuutje – echt waar –  op je telefoon, dus je hebt niet gezien wie er gelijk heeft. Voor dit soort zaken heb je een afstreeplijst op je telefoon, want je geheugen is een zeef. Je ziet dat zus de vorige keer ‘gelijk had’ volgens de lijst, dus deze keer trek je partij voor broer. Of je pakt ‘het ding’ waar de ruzie over gaat gewoon af. Binnen no-time zullen ze een tweespan vormen en is dat niet wat je wilde? Oké, tegen jou, maar dat is bijzaak.

#3 ‘Mama, ik hoor hem ademen!’
Ja, geen grapje, ze storen zich zelfs aan de ademhaling van de ander. In gedachten verzonken roep je tegen zus 1 dat ze moet stoppen met ademhalen, tot je beseft dat dat een nogal vreemd verzoek is. Je roept zus 2 en zegt dat ze niet zo moet zeuren. Ze druipt af. Voor vijf minuten..

#4 ‘Mama ze zingt!’
De zangkunsten van een broer of zus zijn als zo’n irritante ongedierteverjager – inclusief die hoge oorverpestende pieptoon. Toegegeven, helemaal zuiver is het niet, of beter gezegd, het klinkt als een valse parkiet, maar een derde wereldoorlog is nou ook weer niet nodig. Jammer dat je kroost daar anders over denkt. Je steekt je oordopjes diep in je hersenpan en genietend van Enrique Iglesias laat je je in het kleinste kamertje op de pot zakken, je moet – ineens – heel dringend poepen. Dat gezeur werkt op je darmen.

#5 ‘Ze raakte me aan!’
Zonder gêne wordt de toiletdeur open getrokken terwijl jij daar zit, omringt door een walm van rozengeur gemengd met de heerlijke geur van Davidoff. Onoverkomelijk, want de één heeft de ander aangeraakt. Per ongeluk, met haar kleine teen, maar dat maakt niet uit. Aanraken is doodszonde nummer één in broer-en-zussenland. Je bonjourt iedereen de w.c. uit, veegt snel je billen af, wast je handen, zet je politiepet af en geeft ze allebei een snoepje. Want je weet, snoepjes lijmen álles. In kinderland dan.

Opgelucht pak je je ‘WIJ Jonge Ouders’ van de keukentafel en ploft ermee op de bank. Terwijl je je schoenloze voeten op de salontafel uitstalt zie je je boeven lekker samen spelen, allebei met een lolliestokje tussen hun lippen. Je besluit morgen direct naar de winkel te gaan voor een container vol snoep. Vergeet die tanden, vrede it is!

Rianne Zeyrek

Mama van Amber (13), Dilay (8), Ferhat (4), Miran (2), Baran (1) en getrouwd met Serkan. Samen met haar man runt ze een pizzeria. Ze is net iets chaotischer, trager, slordiger dan de gemiddelde mama en er valt dan ook altijd iets te beleven in haar drukke, maar gezellige gezin.

Leave a comment (2)