5x bevallen in het buitenland

Wist je dat Nederland het enige Westerse land is waar de thuisbevallingen plaatsvinden? Als je het aan een Amerikaanse of Engelse vrouw vertelt, vinden ze dat gek en zelfs gevaarlijk. Zo ‘doen’ ze het in elk land anders, bevallen. Vijf opmerkelijke landen op een rijtje!

China
Dat ze in China een beetje vreemd zijn als het op kinderen krijgen aankomt, weten we wel. Gelukkig mogen Chinese stellen inmiddels gewoon weer twee kinderen krijgen. Maar wat je vast nog niet wist, is dat je in China niet ziekenhuis mag bevallen als je niet getrouwd bent. Thuisbevallingen bestaan daar niet, dus je moet het letterlijk zelf doen. Trouwen terwijl je zwanger bent is nog een optie, maar dan moet je partner een DNA test doen om aan te tonen dat het wel zijn kind is.

Lees ook

Frankrijk
In Frankrijk bevalt ongeveer 85% procent van de vrouwen met de ruggenprik. Want, waarom pijn lijden als het ook zonder kan? Als je echter besluit om het zelf te proberen, dan mag je vaak op een aparte bevallingszaal met alles d’r op en d’r aan: bad, touwen waaraan je kan hangen, skippybal. Ook komt de verloskundige extra vaak bij je kijken.

Rusland
In Rusland word je letterlijk geslagen en uitgescholden door de artsen en verloskundigen tijdens een bevalling. Volgens de Russische vrouwen, geeft het je moed en kracht om te persen en kom je weer bij je zinnen. Ik weet in ieder geval dat ik dit land wil vermijden als laatste-trimester-vakantie-bestemming … Just in case.

Amerika
In Amerika kost een bevalling gemiddeld $ 5.000. Het bedrag hangt natuurlijk heel erg af van de staat en het ziekenhuis, maar reken op minstens $ 3.500. In het geval van een vroeggeboorte kan het bedrag makkelijk oplopen tot zo’n $ 50.000. Als je daar ook nog de kosten bijtelt van de zwangerschap zelf (zo’n $ 150 per visite aan de arts en $ 300 – $ 400 per echo), dan is dat een hele berg geld. Láng niet alle Amerikanen zijn verzekerd. Daarnaast hebben verzekeringen vaak een eigen risico: enkele duizenden dollars die je uit eigen pocket moet betalen.

Zwitersland
Als je heel luxe wilt bevallen, ga je naar Zwitserland. Bevallen in een privé kliniek lijkt meer op bevallen in een luxe hotel. Je verblijft op een eigen kamer met extra bed voor je partner, welkomstpakket met luxe crèmes en badjas, croissants voor het ontbijt en filet mignon voor het diner. Verse bloemen worden iedere dag op je kamer neergezet en je hebt een ‘eigen’ verpleegster. De prijs? Vanaf € 10.000 bij een ongecompliceerde bevalling van een eenling. Alle handelingen worden apart in rekening gebracht.

Dit artikel verscheen al in 2016 op WIJ à la Mama.

Anna Venancio

Anna Venacio is visagiste, oprichter van annabeautybox.com/nl en getrouwd met Sébastien. Samen met haar man hebben ze de halve wereld afgereisd en in 7 landen gewoond. Momenteel woont het koppel in Frankrijk, waar ook hun zoontje Léo (1) is geboren.

Leave a comment (7)