5x onverwacht leuk aan het moederschap

Over de zware kanten van moederschap valt een hoop te vertellen. Gebroken nachten, krampjes, huilbaby’s, nooit meer tijd voor jezelf… De lijstjes zijn eindeloos. Andersom hoor je over de mooie kanten van het ouderschap vaak een hoop clichés (“Het is het mooiste wat er is”… Uhm ja, WAT dan?). Tijd voor een positief lijstje met onverwachtse dingen die ik leuk vind aan het moederschap!

#1 Dat ik toch geduld blijk te hebben
Hier was ik vooraf een beetje bang voor: hoe bewaar ik – niet het meest geduldige type- mijn geduld met een huilende baby? Wat als ik 10 keer naar boven moet omdat ze niet wil slapen of dat ik urenlang rondjes moet lopen terwijl ze oorverdovend krijst? Nou, hoe het werkt weet ik niet, maar sinds onze dame er is heb ik ineens een portie geduld cadeau gekregen. Ik kan eindeloos wiegen, troosten en knuffelen, zonder een onvertogen woord. Het zal wel iets met moederliefde te maken hebben.

Lees ook

#2 Uitkijken naar een babyknuffel, al is het 3 uur ‘s nachts
Want dat zoete, lieve babyknuffelgevoel met je eigen baby is best uniek. Sterker nog: ik vind het zo fijn om mijn kleine meid te kunnen knuffelen dat ik er zelfs met liefde om 3 uur ‘s nachts uitga om de fles te geven. Iets wat ik pre-baby onvoorstelbaar en een behoorlijk ongeloofwaardig vond. Maar  echt: die gebroken nachten zijn daardoor lang zo erg niet als ze vooraf leken. Al moet ik er wel bij zeggen dat één keer per nacht knuffelen méér dan genoeg is.

#3 De ontdekking dat ik supergoed kan multitasken
Multitasken was nooit echt mijn ding, maar met een baby in huis moet je wel. Ineens sta ik flessen uit te koken, de vaatwasser uit te ruimen en een was op te hangen met een baby op mijn arm.  Onverwachte skills: check!

#4 Buitenproportioneel trots zijn door een lachje/ kunstje/gewoon om niks
Ik snapte nooit zo goed waarom moeders zo kunnen dooremmeren over ‘wat Jantje nu weer kan’. Beetje overdreven, zo zou ik natuurlijk nóóit worden.. Maar eerlijk? Echt wel. Want elk nieuw ontwikkelstapje van mijn dochtertje vervult me met een mega gevoel van trots. Rationeel weet ik heus wel dat het heel normaal is dat ze lacht, rolt, eet, piept… Maar ik wist niet dat ik daar zo blij van kon worden. Lekker gevoel!

#5 Een (nog) betere band met mede-mama vriendinnen
Ineens begrijp ik waarom een eerste verjaardag iets bijzonders is, hoe slopend een gebroken nacht en hoe prachtig het eerste woordje. Ik merk dat ik mijn vriendinnen die ook mama zijn nu beter begrijp, waardoor onze vriendschap nog hechter wordt. Andersom is het ook ontzettend fijn om voor elk onzekerheidje een hulplijn achter de hand te hebben. Super bijzonder om deze levensfase met mijn vriendinnen te kunnen delen!

Maaike de Vries

Maaike is Communicatie marketeer, getrouwd met Wouter, eigenaresse van tekstbureau MH Tekst-en Storytelling, reislustig, hardloopster én mama van Lauren (0). Op haar blog krulletje.com neemt Maaike (30) je mee in haar leven als begin dertiger.

Reageer op dit bericht