5x zeg dit wél tegen een nieuwbakken moeder

‘Zeg dit nooit tegen een zwangere!’, ‘zeg dit nooit tegen een vrouw die net bevallen is!’. Internet barst vol van de artikelen die je waarschuwen om dit en dat nóóit te zeggen tegen een (nieuwbakken) moeder. Als je zelf geen kinderen hebt en niet weet hoe het is kan ik me best goed voorstellen dat je daar best onzeker van wordt. Wat mag je dan wél zeggen namelijk?

#1. Wat is je baby mooi!
Met stipt op nummer één. Dit wil iedere moeder graag horen. Het liefst zo hard mogelijk zeggen en zo overtuigend mogelijk. Misschien klinkt het als een cliché maar het is wel waar: voor een moeder is haar kroost het allermooiste en knapste baby ooit. Dus je doet haar zeker plezier met dit complimentje!

Lees ook

#2. Wat zie jij er goed uit!
Ook dit zal het moederhart doen smelten. Je moet je voorstellen: de onderbroken nachten, je leven is niet meer jóúw leven, je moet ook voor een mini mensje zorgen dat 100% van jouw aandacht vraagt soms. Of misschien ook altijd. Ligt aan de baby. De vermoeidheid die soms écht niet meer te handelen is. Stiekem is het toch best fijn om te weten dat je er dan toch goed bij loopt. Ook al is het niet (helemaal) waar, want tsja je hebt je vriendin vast op een beter moment gekend. Maar zij doet wel de moeite en vindt het fijn dat je die moeite opgemerkt hebt!

#3. Nu al? Wat goed!
Nu op naar de baby’s kunsten bewonderen. Deze is wel een beetje tricky. Maar als de moeder je heel trots aan het vertellen is dat haar dochtertje of zoontje heel de nacht doorslaapt of van buik naar rug draaien onder de knie heeft, verdient dit wel een applausje. Om je een voorbeeld te geven: stel je voor je mag meedoen met Olympische spelen en je wint dan ook iets. Je voelt je trots en voldaan, zo voelt een moeder zich ook als haar kroost iets nieuws heeft ontdekt!

#4. Wat lijkt hij (of zij) veel op jou!
Toen ik nog geen kinderen had en zelfs toen ik zwanger was verbaasde ik me altijd over dit soort uitspraken. Alle baby’s lijken toch op elkaar? En toch is dit is heel erg fijn om te horen, dat een baby op jou lijkt. Ik kan de logica verder niet uitleggen hierachter, maar op de één of andere manier hebben de moeders deze bevestiging nodig!

#5. Knuffel!
Het is natuurlijk leuk en fantastisch allemaal maar soms gaat het even minder. En dat zie je dan ook en daar kun je niet omheen. Soms weet je gewoon even niet wat je ervan moet zeggen. Geef dan een knuffel! Een dikke, hartverwarmende, troostende knuffel mag je altijd uitdelen!

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Lees: ‘6 manieren om een pas bevallen vriendin te helpen’

Anna Venancio

Anna Venacio is visagiste, oprichter van annabeautybox.com/nl en getrouwd met Sébastien. Samen met haar man hebben ze de halve wereld afgereisd en in 7 landen gewoond. Momenteel woont het koppel in Frankrijk, waar ook hun zoontje Léo (1) is geboren.

Reageer op dit bericht