5x zó gaat je kind uitblinken in een hobby

Het weekschema met schoolgaande kinderen is best wel pittig, naar school, halen, brengen, sporten, hobbyclub, spelen, ga maar door. Lekker actief zijn en ontdekken is goed voor ze, maar is hier wel ruimte voor in het drukke familieprogramma? Zo zorg je ervoor dat ze die ruimte krijgen en erin excelleren!

Hoe zorg je als ouder ervoor dat jouw kind het beste uit zichzelf haalt en de sport of hobby kiest die het beste past? Hoe laat je hen excelleren en zorg je dat zij hun talent op een goede manier ontwikkelen? Vijf praktische tips van Peter Tromp, pedagoog en voorzitter van het Vader Kennis Centrum:

Lees ook

#1. Wees betrokken
Wil je dochter graag knutselen of boogschieten? En je zoon in bomen klimmen en acteren? Geef hen alle ruimte om de gewenste hobby te beoefenen en help en stimuleer hen daarbij.

#2. Deel je eigen interesses
Betrek je kinderen in je eigen hobby’s. Schilder je zelf bijvoorbeeld vaak, zet voor je kind ook een schildersezel neer en laat de creativiteit de vrije loop!

#3. Plan regelmatig een quality time dag in
Plan een periodieke ‘quality time’ dag per individueel kind in. Laat je kind de invulling van deze dag bepalen en ga samen op pad. Voor kinderen is het belangrijk om – met jouw hulp – te ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn.

#4. Laat ze een activiteit eerst uitproberen en forceer niets
Als kinderen nog geen specifieke activiteit hebben gekozen, laat ze eerst een flink aantal hobby’s uitproberen (bv. modelbouwen, vissen, naar de film of het (kinder)theater, dansen, tekenen of schilderen, etc.). Zonder dat ze meteen een keuze moeten maken. Daarna kunnen jullie samen de ervaringen bespreken en de knoop doorhakken.

#5. Doe mee
Doe mee met je kind! Ouders die bijvoorbeeld actief mee buiten gaan spelen en een balletje trappen hebben zelf kinderen die een stuk actiever zijn. Dat werkt stimulerend.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Fruit Shoot.

In opdracht van Fruit Shoot onderzocht Kantar Public de rol van ouders in de ontwikkeling van hun kind, met name in het uitoefenen van hun vrijetijdsactiviteiten. Wat kwam eruit? In totaal zijn kinderen tussen de 6 en 12 jaar rond de 10 uur per week bezig met hun hobby, activiteit of sport. Wat opvalt is dat 35% van de kinderen volledig vrij is bij het kiezen van deze activiteiten. Ook geeft 29% van de ouders aan dat ze meer tijd hieraan zouden willen besteden maar dat geld en de drukke agenda dit in de weg staat.

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht