5x zó houd je je relatie goed (ondanks die verrekte hormonen)

Na de geboorte van je kind veranderen er vaak veel dingen. Zeker binnen je relatie kan het zijn dat de liefde en intimiteit tussen jou en je partner iets afzwakt omdat de aandacht vooral uit gaat naar jullie baby.

Als ouders zijn jullie vaak ook moe van de gebroken nachten en dan kan het voorkomen dat je binnen je relatie even geen oog meer voor elkaar hebt. En mocht je denken dat je tijdens je bevalling meteen ook die irritante hormonen kwijt bent geraakt… helaas. Je mag nog 9 maanden hormonaal ontzwangeren ook. Ook jouw opspelende hormonen kunnen er voor zorgen dat jullie tijdelijk in een ‘relatiedipje’ komen te zitten.

Lees ook

Ondanks de drukte die je hebt met je baby, je vermoeidheid en je hormonen is het belangrijk om je aandacht ook te vestigen op je relatie. Maar hoe doe je dit?

#1 Zeg sorry (ja echt!)
Door die irritante hormonen die dus ook na de geboorte nog erg opspelen zie je dingen vaak in een ander perspectief en irriteer jij je snel aan je partner die voor jou gevoel te weinig begrip heeft voor jou. Probeer realistisch en bewuster naar jezelf te kijken en durf ‘sorry’ te zeggen wanneer je hem abnormaal uitgescholden hebt in een hormonale woedeaanval.

#2 Zeg ‘ik hou van jou’ (en probeer het te voelen)
Vertel hem dagelijks hoeveel je van hem houdt, ook al heb je de irrationele gedachte hem te wurgen omdat hij vergeten is de vaatwasser uit te ruimen, hij snurkt terwijl jij juist nu zo hard je nachtrust nodig hebt of omdat hij vergeten is om jou te appen terwijl ‘ie het beloofd had.

#3 Knuffel!
Houd de intimiteit tussen jullie vast en geef hem spontaan eens een knuffel of een zoen. En ga vooral niet zeuren over het feit dat hij zich eens niet geschoren heeft. Kijk maar eens naar je eigen benen.

#4 Ga samen op pad (en lach!)
Regel oppas en ga samen lekker uit eten of naar de bios. Zoek vooral een leuke en humoristische film uit, want je partner is nu wel eens klaar met jouw hormonale huilbuien. Hij wil je eindelijk wel weer eens goed zien lachen.

#5 Heb seks!
Hoofdpijn en moeheid zijn een makkelijk excuus om geen seks te (willen) hebben. Vergeet dat even, trek iets leuks aan en verleid hem. Hij verrast en jij daarna tevreden.

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Anoeska de Vries

Anoeska de Vries (41) woont samen met Jan in een klein dorp in Friesland. En dat is gezellig, want het samengestelde gezin bestaat uit 6 kinderen (0, 1, 5, 7, 9 en 19 jaar). Anoeska heeft daarnaast een leuke baan in de jeugdzorg.

Reageer op dit bericht