5x zo pak je het aan met zakgeld

Geld heeft meestal een magisch effect op kinderen, hoe klein ze ook nog zijn. Blinkende ‘centjes’ zijn leuk om mee te spelen in de speelgoedkassa of om winkeltje te spelen. Dit zie ik ook bij onze zoon. Hij rijdt zijn vrachtauto, gevuld met muntjes, overal naar toe. En ook het 50 cent muntje voor een boodschappenwagentje is bij hem enorm populair om vast te houden en in het wagentje te mogen doen.

Veel kinderen hebben van kleins af aan al een spaarpot. Om de muntjes in te bewaren die ze af en toe mogen houden van papa of mama of voor bijvoorbeeld geld dat ze krijgen toegeschoven van opa en oma voor een rapport. Dat is een mooie manier om al te wennen aan sparen. Maar wanneer begin je nu met zakgeld en hoe doe je dat? Vijf onmisbare tips:

Lees ook

#1. Begin vanaf zes jaar met het geven van zakgeld.
Vanaf deze leeftijd kan een kind onderscheid maken tussen verschillende munten en papiergeld. Een handige richtlijn voor welk bedrag je per week bij welke leeftijd kunt geven, vind je hier.

#2. Geef contant, zichtbaar geld.
Dit zorgt ervoor dat een kind de waarde van geld leert en kan leren hoe met geld om te gaan.

#3. Maak duidelijke afspraken wat een kind met het zakgeld mag en moet kopen.
Wanneer het bijvoorbeeld de bedoeling is dat een kind zelf cadeautjes voor verjaardagen van klasgenootjes koopt van zijn of haar zakgeld, is uiteraard een hoger bedrag nodig dan wanneer dit niet het geval is. Ook is het van belang om aan te geven wat een kind van zijn zakgeld mag kopen. Als je niet wilt dat je kind het direct iedere week uitgeeft aan bijvoorbeeld snoep, is het goed om samen een spaardoel te bedenken. Dit maakt het sparen ook erg leuk.

#4. Zorg voor regelmaat in het geven van zakgeld.
Spreek een vaste dag af wanneer je kind het zakgeld krijgt en probeer dit ook aan te houden. Bij ons komt het vaak voor dat we weinig kleingeld in onze portemonnee hebben. Om te zorgen dat we wel altijd het zakgeld op de afgesproken dag kunnen geven, is het handig om een potje met kleingeld in huis neer te zetten waar je muntgeld in kan doen en het zakgeld uit kan betalen.

#5. Spring niet direct bij
Wanneer het geld op is, zorg dan dat je niet direct bijspringt. Een kind leert er juist van dat het geld ook op kan zijn wanneer het teveel in een keer heeft uitgegeven.

Hoe pak jij dit aan?

Jolanda Barnhoorn

Jolanda (36) heeft samen met Jeroen twee kinderen: Florieke (6) en Jurre (1). Ze werkt als verandermanager en interim manager aan doorgaans grote verandertrajecten. Naast haar werk is reizen haar grote passie en probeert ze voldoende tijd te maken voor piano spelen en sporten.

Reageer op dit bericht