6 manieren om een pas bevallen vriendin te helpen

Het is een week of drie, misschien vier na mijn bevalling. Als nieuwbakken mama zit ik op de bank, nadat de kraamvisite net is weggegaan. Ik loop met de kopjes naar de keuken, om daar te constateren dat het aanrecht al vol staat met afwas. Nog niet aan toegekomen. Ik vond het al heel wat dat ik was gedoucht vóór half twaalf ’s morgens.

In het voorbijlopen zie ik dat de wasmand propvol zit en er ook nodig gestofzuigd moet worden. Ik kijk om me heen en denk ‘hoe dan?!’. Op dat moment gaat mijn telefoon. Het is mijn beste vriendin: “Ha lieverd”, zegt ze. “Hoe was het afgelopen nacht? Als ik ergens mee moet helpen moet je het zeggen hè?” Ik hoor mezelf antwoorden: “Ja het gaat prima, beetje druk, beetje moe maar het gaat allemaal oké. Ik red het wel hoor.” We kletsen nog even en hangen op.

Lees ook

Een uur later gaat de bel en daar staat ze. Ze stapt naar binnen, loopt vrolijk de kamer in en kijkt om zich heen. “Weet je het zeker, dat je het allemaal redt?” Nou, niet dus. Ze stuurt me naar de bank, zet thee en zorgt dat ik wat eet voor ik weer ga voeden. Terwijl ik met de kleine bezig ben, gaat ze als een wervelwind door het huis. Ze zet een was aan, doet de afwas, vouwt op wat droog aan de lijn hangt. Op dat moment realiseer ik me dat hulp vragen nódig is. En de grap is, als je het vraagt willen anderen juist graag helpen!

Hierbij dus 6 manieren om een pas bevallen vriendin te helpen.

#1 Gewoon doen

Ben je bij een (goede) vriendin op kraamvisite, biedt aan om ergens mee te helpen. Zelfs de kleinste dingen zijn al fijn; op weg daarheen een pak melk meenemen, de was vouwen terwijl zij voedt, de vaatwasser in- of uitruimen, het bed opmaken of de was opvouwen. Kleine klusjes (waarvan ze waarschijnlijk vindt dat ze dat zelf zou moeten kunnen), maar waarvan het o zo fijn is als ze zijn gedaan.

#2 Kook

Ik weet niet hoe het bij jullie was, maar na mijn bevalling kwam ik er achter hoeveel tijd en moeite koken kost. Niet alleen moest ik bedenken wat we gingen eten, ik moest het halen, klaarmaken en daarna ook weer opruimen. Ik ben heel veel dank verschuldigd aan de schatten die langs kwamen met een grote pan eten. Opwarmen en klaar. Die een grote schaal lasagne brachten, waar we twee dagen van smulden. Die gelabelde bakjes kwamen brengen en wij alleen in de magnetron hoefden te stoppen. Zó enorm fijn.

#3 Breng iets voor haar mee

Natuurlijk neem je een cadeautje mee als je op kraamvisite komt, maar wedden dat ze het waardeert als je voor haar een reep van haar favoriete chocola meeneemt, een doosje speciale thee, of van dat ene koffietentje om de hoek met een verse latte macchiato op de stoep staat?

#4 Geef ruimte

Als nieuwe mama komt er enorm veel op je af. Iedereen die gevraagd en vaak ook ongevraagd een mening geeft over wat je vooral wel of niet moet doen. In de periode dat je nog aan het ontdekken bent hoe je eigen baby werkt niet altijd even handig. Kortom, zorg dat je geen vragen stelt die haar het gevoel geven dat ze ‘faalt’. Vraag bijvoorbeeld niet: slaapt Baby al door? maar vraag: En, hoe zijn de nachten? Als ze dan advies vraagt kan je altijd nog met die ene perfecte truc op de proppen komen 🙂

#5. Vraag naar háár

Zo’n new born is natuurlijk supercute. Het is een begrijpelijke eerste reactie om te vragen hoe het met de baby gaat, maar vergeet niet om te vragen hoe het met haar gaat. Het leven met een baby kan nogal overweldigend zijn; lukt het met borstvoeding, weinig slapen, heeft ze nog last van de bevalling? (Uiteraard vraag je bij je bestie naar andere details dan bij iemand wat verder weg). Het moederschap is ontzettend mooi, maar ook zwaar. Zeker die eerste periode kan het een verademing zijn als iemand vraagt naar jou.

# 6 Vertel hoe ontzettend goed ze het doet

Ook al hangen de wallen op haar enkels en denkt ze zelf dat ze het nu echt niet meer weet vertel haar (juist dan!) hoe goed ze het doet. Dat ze een fantastische mama is. Dat je van haar houdt. En dat je haar vriendin bent, vroeger, nu én later. Als jij een beetje op haar let, heeft zij tijd om zich volledig te focussen op het allerbelangrijkste in haar wereld: haar baby.

Lees ook: ‘7 manieren om je vriendin met postpartum depressie te helpen’

Barbara de Vries

Barbara (31) kreeg samen met Olivier in zomer van 2016 een dochter. Ze werkt als docent aardrijkskunde op een middelbare school. Ze is dol op stedentrips, vulkanen en stenen. Hier blogt ze over haar leven als mama, gevuld met uitstapjes, (voor)lezen, koken en lekker eten, huishouden en heel veel was.

Leave a comment (2)