6x mama’s heb geduld hier moet je doorheen

Als mama heb ik al vaak periodes meegemaakt waarin ik wanhopig op zoek was naar DE gouden tip of oplossing voor een alledaags probleem. Ik ging te rade bij andere moeders, raadpleegde internet of bedacht zelf allerlei oplossingen. Inmiddels ben ik erachter dat sommige gevallen niet op te lossen zijn. Het zijn gewoon fases waar je kind doorheen moet en dat doet ieder kind op zijn eigen tempo. Tot die tijd moet je als ouder soms gewoon je tijd uitzitten.

Hieronder een aantal voorbeelden uit eigen ervaring.

Lees ook

#1. Dreumes bijt papa en mama

Dit gebeurde eigenlijk altijd tijdens het knuffelen of stoeien, dus er zat niks gemeens in, maar die scherpe tandjes deden wel echt pijn! Hem proberen te corrigeren werkte averechts en daar maakte ik mij destijds best wel zorgen om. Op een gegeven moment besloten we om er maar gewoon geen aandacht meer aan te schenken. Toen was het heel snel over.

#2. Niet gaan lopen

Om mij heen zag ik steeds meer kinderen van de leeftijd van ons zoontje lopen. Maar onze zoon bleef lekker kruipen. Wel stapte hij acht maanden lang langs de bank en scheurde hij de kamer door met zijn loopkar: rennen en bochtjes achteruit waren daarbij geen probleem. Maar loslaten? Veel te spannend! Spelenderwijs stimuleren hielp niet, want dan raakte hij in paniek. Op een gegeven moment ga je je toch afvragen of er iets mis is met zijn evenwicht ofzo. Maar wat bleek? Van de ene op de andere dag durfde hij zomaar los te laten! Hij was toen een jaar en negen maanden.

#3. Gillen tijdens het tandenpoetsen

Als er ook maar een tandenborstel in beeld was, was er paniek: gillen, huilen, trappen en slaan. Het tandenpoetsen verliep bij ons maandenlang als volgt: één van ons hield de armpjes en beentjes in de houdgreep terwijl de ander met één hand de mond open hield en met de andere hand de tandjes poetste. Af en toe hadden we er genoeg van en gooiden we het over een andere boeg: alles om het tandenpoetsen leuker te maken: liedjes zingen, zelf de tandpasta erop laten doen, zelf poetsen, in de spiegel laten kijken, van alles hebben we geprobeerd. Maar niets hielp. En ineens was alle drama over. Net zo plotseling als het begonnen was.

#4. Gillen tijdens het haren wassen

Exact hetzelfde probleem als bij het tandenpoetsen, alleen helaas houdt deze fase wat langer aan (al vier jaar nu). Alle tips inmiddels gehoord, gelezen en geprobeerd, maar niets helpt. Maar ik ga mij er niet meer druk om maken: ik was twee keer per week zijn haren en probeer hierbij zelf zo rustig mogelijk te blijven. En als hij 18 wordt, lachen we er samen om (hopelijk iets eerder 😉).

#5. Geen interesse tonen in zindelijk worden

Onze zoon kon al lange tijd heel goed aangeven, wanneer hij moest poepen of plassen, waarop wij aan de slag gingen met de bekende zindelijkheidsmethoden. Van alles hebben we geprobeerd. Maar onze zoon liet zich niets wijsmaken en werd zindelijk op een door hemzelf gekozen moment. Van de ene op de andere dag wilde hij geen luier meer om en was hij zindelijk wat betreft plassen en een tijdje daarna volledig. Hij was toen drie jaar en acht maanden.

#6. Elke ochtend om vijf uur wakker worden

Toen hij baby was, heb ik alles geprobeerd: een papfles, een warmere slaapzak, later naar bed brengen, eerder naar bed brengen … Als peuter zijn we met een slaaptrainer in de weer geweest. Ook dat werkte niet. Uiteindelijk ben ik maar gaan accepteren dat hij bij nieuwe of spannende gebeurtenissen weer even een fase krijgt waarin hij heel vroeg wakker is (en wij dus ook😉). Bijvoorbeeld toen hij zindelijk werd en toen hij net naar school ging.

Dus misschien is het niet direct wat je wilt horen, maar de gouden tip bestaat in sommige situaties gewoon niet. En ergens kan het ook veel rust geven om je niet meer suf te hoeven piekeren over een oplossing. Je kunt je er gewoon bij neerleggen dat het op dit moment even niet anders is en je je energie beter op iets anders richten.

Lees ook: ‘Deze peuterbreinen tonen duidelijk het verschil in liefde tijdens opvoeding’

Marieke

Marieke (32) is getrouwd met Mark en trotse mama van Timo (4) en Mila (2). Ze is werkzaam als belastingadviseur en haar hobby's zijn wandelen, schrijven, zingen en leuke dingen doen met het gezin.

Reageer op dit bericht