6x zo wordt je kind een harde werker (zonder te pushen)

Als ouder hoop je natuurlijk dat je kind later iets gaat doen wat hij of zij leuk vindt en goed in is. Het belangrijkste: als het ze maar gelukkig maakt. Als je kind ergens een passie voor heeft en graag iets wil bereiken wordt het makkelijker als hij of zij een actieve houding heeft en gemotiveerd blijft. Maar hoe krijg je je kinderen zo ver dat ze aanpakkers worden zonder dat je ze teveel pusht? Deze 6 tips helpen je.

#1. Leer ze dat falen oké is en erbij hoort
Kinderen moeten weten dat het oké is om af en toe te falen. Veel jongeren denken dat er nooit iets mag mislukken in het leven. Door de kids leren om veerkrachtig te zijn, laten we zien dat een deel van het succes falen is.

#2. Erken dat ze dingen anders kunnen doen dan jij
Als je je kind leert om hard te werken, laat ze dan hun eigen weg vinden qua methoden en strategieën. Door kinderen hun eigen methoden toe te laten voegen, gaat het werken, anders werkt het alleen maar averechts. Het ene kind houdt er bijvoorbeeld van om aantekeningen te maken, terwijl de ander daar niets van leert.

#3. Wees trots op hun prestaties
Het is goed als je trots op je kids bent als zij iets hebben bereikt, maar laat ze er ook aan herinneren wat voor harde werk er nodig was om daar te komen. Ook moeten zij worden herinnerd aan de stappen die er zijn genomen om deze prestatie te bereiken. Als je kind bijvoorbeeld een doelpunt scoort, is daar teamwork, praktijk, luisteren naar de coach en vaardigheid aan vooraf gegaan.

#4. Laat ze verschillende werelden kennen en zien
Het harde werken ziet er voor iedereen anders uit. Als iemand ergens niet in geïnteresseerd is, hoeft dat nog niet te betekenen dat zij daar niet goed in zijn. Bij een ander onderwerp kunnen zij daar weer helemaal in uitblinken. Je moet kinderen laten ontdekken wat hun energiek en enthousiast maakt.

#5. Verlaag hun inspanningen niet
Als je zoon of dochter je probeert te helpen, kun je dat het beste aanmoedigen. Ook al zijn ze er niet goed in, zo leren ze wel hoe het allemaal werkt. Als ze een keer troep hebben gemaakt en het proberen op te ruimen door het weer ergens anders neer te leggen, word daar dan niet boos om.

#6. Wees een voorbeeld
Als ouder ben je het voorbeeld voor je kinderen. Zij zullen alles na gaan doen wat jij ook doet en daarbij denken ze dat het allemaal goed is. Wees altijd positief in het bijzijn van de kinderen en laat ze alles zien wat je allemaal doet voor het huis, de familie, je vrienden en je baan.

(Bron: Popsugar)

Lees ook: ‘Kleine kinderen? Ruim vooral NIET overdag op!’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht