7 nachtrituelen als je zwanger bent

Tijdens de eerste maanden van mijn zwangerschap dacht ik het prima voor elkaar te hebben. Geen vreemde cravings, geen onuitstaanbaar gedrag tegenover mijn partner en geen misselijkheid. Ik zou by far lachend door de zwangerschap heen komen, daar was ik van overtuigd. Niet wetende dat het derde trimester hele andere dingen met mij zou doen …

’s Nachts werd ik ineens geconfronteerd met mijn zwangerschap. Of het nu was omdat ik in de spiegel zat te staren terwijl ik mijn tanden poetste of aan het struggelen was om mijn dikker wordende billen in mijn pyjamabroek te persen. Ik begon nu ineens te worstelen met mijn zwangerschap en dat uitte zich in vreemde nachtrituelen. Welke? Nou deze:

Lees ook

#1. Ik stal alle kussens
In mijn derde trimester kon ik enigszins comfortabel slapen als ik in een zittende positie werd ondersteund. Dit vereiste alle kussens. Mijn man leerde sweaters oprollen als provisorische steunen voor zijn eigen hoofd. Wat een sport.

#2. Ik had het bloedheet, dus zette alle middelen in om af te koelen
Alleen de airco was niet genoeg. Ik had een enorm raamventilator die recht op ons blies. Ik gooide dekens weg, terwijl mijn man juist op jacht ging naar meer dekens om zijn ijskoude lichaam te bedekken.

#3. Noordpool temperaturen in de slaapkamer en nog klagen dat het te warm is
Ik probeerde niet te veel te klagen toen alle ongemakken van de zwangerschap mij volledig in zijn greep hadden. Maar, het was moeilijk om te doen alsof ik mij geweldig voelde, terwijl dit absoluut niet het geval was. Hoewel de temperatuur ’s nachts in de slaapkamer bijna gelijk was aan die van de noordpool (nouja, zo ongeveer), ben ik nooit afgekoeld. Ik keek vol jaloezie naar mijn rillende man, die verkrampt van de kou aan de zijkant van het bed lag.

#4. Het hoofdkussen strategisch positioneren
Zoals eerder vermeld, was het hoofdkussen een belangrijk onderdeel van mijn nachtelijke routine. Het was mijn nieuwe favoriete ‘bedmate’, meer steunend dan enig ander persoon. Ik moest het opblazen, het in het midden van het bed leggen en het dan perfect positioneren, zodat ik erin kon rollen. Als ik de hele nacht wakker lag, vulde ik het op, draaide het naar de koelere kant om mezelf er vervolgens tegenaan zetten. Oh, ik hield van mijn kussen.

#5. De veranderingen van mijn lichaam uitvoerig bekijken
Tijdens mijn zwangerschap, heb ik nooit gedacht: ‘Wow, deze lichaamsverandering heeft een positieve invloed op mijn leven!’ Ik snap dat sommige vrouwen de groei van hun borstomvang kunnen waarderen, maar ik had dat niet. Ze deden gewoon pijn, vooral ‘s nachts. Net zoals de meeste andere delen van mijn lichaam trouwens.

#6. Nadenken over het magische moment, wanneer ik voor het eerst weer op mijn buik zou kunnen slapen
Ik ben een buikslaper en moest dat opgeven terwijl ik mijn kind droeg. Ik weet het, ik klaag, maar als je probeert om van het laatste beetje slaap te genieten voordat je moeder wordt, is alles wat dat in de weg staat next-level vervelend.

#7. 9 maanden over één zwangerschapsboek doen
Omdat ik het boek niet iedere dag heen en weer sjouwde om ook op mijn werk te kunnen lezen, had ik hier alleen voor het slapen gaan tijd voor. Het probleem was dat ik dan vaak zo uitgeput was (van het sjouwen van mijn zwangere zelf naar het kantoor met het openbaar vervoer, waar ik tot mijn verbazing zelden een stoel kreeg aangeboden) dat ik amper wat bladzijden doornam voordat ik in slaap viel. Het kostte me letterlijk de hele negen maanden van mijn zwangerschap om door dat boek heen te komen en het lezen ervan maakte me angstig. Het voelde iedere avond als een test voor het slapengaan.

Maar ach ik heb deze nachtrituelen, maar gewoon doorstaan. En let’s be onest. Alle clichés zijn waar; zodra ik mijn kleine vriendje ontmoette, vielen alle ‘klachten’ in het niet.

Lees ook: ‘Dingen die je partner doet tijdens de bevalling (die niet oké zijn!)

(Bron: www.romper.com) 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht