7 tips als je kind niet naar school wil

Ik hoor en zie het regelmatig om me heen. Jonge kinderen die elke dag maar weer met een pruillip in de klas verschijnen. Huilend als hun moeder het lokaal weer verlaat. Bijna ontroostbaar op de schoot van de juf kruipend. Driftbuien thuis omdat ze écht niet naar school toe willen. Als moeder zit je met je handen in je haar. Leuk is het niet als je je kind weer huilend achter moet laten. Of als je kind op maandag al vraagt wanneer het eindelijk weer weekend is.

Wat de oorzaak van het niet naar school toe willen is, kan per kind verschillen. En wat je eraan kunt doen dus ook. Hierbij een aantal algemene tips (deze tips kun overigens ook voor andere, spannende gebeurtenissen gebruiken):

#1. Ga geen ellenlange discussies aan. Je kind zal hoe dan ook naar school toe moeten. Dat is gewoon een feit. Wees daar dus meteen duidelijk in naar je kind.

#2. Praat met je kind en benoem zijn gevoelens. De meeste kinderen kunnen vanaf een jaartje of 4 al goed benoemen wat ze wel en leuk vinden. Vraag op een rustig moment eens door waarom hij niet naar school toe wil. Heeft het met angst voor het onbekende te maken? Vindt je kind het lastig om van jou los te komen? Of wordt je kind misschien gepest? Benoem (en erken daarmee) de gevoelens van je kind zodat je kind weet dat er naar hem geluisterd wordt.

#3. Bespreek het met de juf/meester. Misschien vertoont je kind bij jullie thuis wel heel ander gedrag dan op school. Thuis is hij dwars, terwijl hij op school het zoetste kind van de klas is. Voor de leerkracht is het goed om te weten wat er speelt. En andersom is het ook nuttig om te weten hoe je kind het op school doet. Op deze manier kunnen jullie daar allemaal rekening mee houden en je kind daar goed in begeleiden.

#4. Straal als ouder zelfvertrouwen uit. Het gaat natuurlijk door merg en been als je je kind krijsend achter moet laten op school. En waarschijnlijk voel je je de rest van de dag daardoor heel rot. Wees sterk en laat je kind niet zien dat het jou zoveel raakt. Daar heeft je kind helemaal niks aan. Geef je kind het vertrouwen dat het allemaal weer helemaal goed komt.

#5. Maak een opbouwschema. Begin bijvoorbeeld eerst met halve dagen school en bouw het daarna verder op. De meningen hierover zijn wel verdeeld. Ik heb mijn kinderen meteen hele dagen naar school gestuurd. Maar voor sommige kinderen kan deze overgang te groot zijn. Jij kent je kind als geen ander en kunt dus het beste inschatten of een opbouwschema zin heeft.

#6. Houd de middag rustig! Voor veel kinderen is de overgang naar school groot. Niet vrij-uit meer spelen, maar meegaan in het ritme van de klas. De kids zijn bekaf als ze een dag op school hebben gezeten. Moeheid kan een rol spelen bij het niet naar school toe willen gaan. Probeer dan zoveel mogelijk rust op andere momenten in te bouwen voor je kind. Of houd je kind een keertje een dagje thuis en ga iets leuks doen.

#7. Wees niet ongeduldig. Het ene kind heeft meer tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie dan het andere kind. Ga dus vooral niet vergelijken met hoe andere kinderen het in de klas doen. Vertrouw erop dat het uiteindelijk goed zal komen en dat je kind met plezier naar school toe zal gaan.

Houden de huilpartijen niet op en merk je dat je kind echt doodongelukkig blijft van school? Praat er dan met een professional over.

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Marjolein Zeestraten

Marjolein (36 jaar) is moeder van Floortje (6), Fiene (4) en Marnix (2). Ze werkt vier dagen per week als senior communicatie-adviseur en is eigenaar/blogger bij Blogbymar.com.

Leave a comment (6)