7x zo leer je je kind veilig om te gaan met (social) media

‘Mama, mag ik dit filmpje op YouTube plaatsen?’ ‘Mag ik een eigen computer?’ ‘Wanneer mag ik een eigen mobiele telefoon?’ Onze dochter van 7 begint steeds meer interesse te tonen in de digitale wereld. Met televisie is ze van kleins af aan bekend, maar YouTube, Facebook, spelletjes, apps en dergelijke worden nu ook steeds interessanter. Maar hoe ga je daarmee om?

Uiteraard willen wij graag dat onze dochter steeds verder wegwijs wordt gemaakt in (social) media en zichzelf hierin kan ontwikkelen. Maar we willen óók dat ze niet in aanraking komt met websites die ze beter niet kan zien of online teveel van zichzelf laat zien. En dat ze niet teveel achter die laptop of tablet zit. Maar hoe doe je dat dan?

Lees ook

Mediawijs worden begint tegenwoordig vanaf steeds jongere leeftijd. Kinderen in Nederland krijgen hun eerste smartphone als ze gemiddeld 10 jaar oud zijn. Een ´gemiddelde´ driejarige peuter is al 35 minuten per week online. Een kind tussen de 8 en 12 jaar is gemiddeld zes uur per dag online. En toch blijkt uit onderzoek dat bijna 70% van de ouders nooit de online activiteiten van hun kinderen controleert.

Hieronder tips om te zorgen dat je kind zichzelf stap-voor-stap kan ontwikkelen, maar ook met zo min mogelijk risico op nare ervaringen:

#1. Waarschijnlijk dé belangrijkste tip: praat met je kind over wat hij of zij online doet. Wijs hem of haar op de risico’s en stel grenzen over wat online wel of niet kan. Zo help je je kind beschermen tegen online risico’s.

#2. Maak afspraken over hoe lang je kind per dag online mag zijn, de zogenaamde beeldschermtijd. Op internet zijn er richtlijnen te vinden per leeftijd.

#3. Een smartphone aan je kind geven kan een positieve invloed hebben op de veiligheid van kinderen. Je kind kan je informeren als het op de plaats van bestemming is aangekomen of kan je bereiken in geval van nood. Maar zorg hierbij wel voor duidelijke richtlijnen over het gebruik van de smartphone. Hierbij valt te denken aan: altijd eerst vragen als je een nieuwe app wilt downloaden, nooit je nummer afgeven aan onbekenden of het online neerzetten, een onbekend nummer niet beantwoorden en vooral aangeven als je ergens mee in aanraking komt waar je je niet fijn bij voelt. Het is ook mogelijk om een app voor ouderlijk toezicht te downloaden, die het telefoongebruik van je kind beperken, hun locatie achterhalen of oproepen en berichten kan controleren.

#4. De minimumleeftijd voor het aanmaken van profielen op social media, zoals bijvoorbeeld Facebook, is 13 jaar. Dit is dus handig om aan te houden als minimum.

#5. Gebruik de speciale zoekmachine voor kinderen. 

#6. Leg uit waarom het belangrijk is dat je kind nooit zijn of haar naam, adres, telefoonnummer of foto achterlaat aan een onbekend iemand die hij of zij online heeft ontmoet of op een website achterlaat.

#7. Overweeg gebruik te maken van streamingsdiensten voor televisie, waardoor je kind een eigen profiel kan aanmaken met op hem of haar afgestemde kinderprogramma’s. Een ander voordeel hiervan is dat je kind niet telkens wordt overspoeld door reclame.

Lees ook: ‘Je kinderen social media free laten opgroeien?’

Jolanda Barnhoorn

Jolanda (36) heeft samen met Jeroen twee kinderen: Florieke (6) en Jurre (1). Ze werkt als verandermanager en interim manager aan doorgaans grote verandertrajecten. Naast haar werk is reizen haar grote passie en probeert ze voldoende tijd te maken voor piano spelen en sporten.

Reageer op dit bericht