7x waarom een mama WhatsAapp groepje het beste ooit is

Al 4,5 week zijn wij ouders van een prachtig mannetje. En al 4,5 week hebben we geen flauw idee wat we aan het doen zijn. Ok, dat is overdreven, inmiddels weten we wel wanneer er eten in moet en hoe we een luier moeten verschonen en hoe we hem succesvol kunnen badderen, maar ergens tijdens de rit naar huis van het ziekenhuis zijn we de gebruiksaanwijzing kwijtgeraakt.

Na 2 weken, waarin de kraamzorg ons alle basics had bijgebracht, begon ons kindje ineens te gillen en wild te bewegen aan het einde van de middag. Oh help, wat nu! Dit hebben we nog niet eerder gezien?! Gelukkig heb ik een ‘life-line’, iets waar ik al 4,5 week niet meer zonder kan en wat iedere ouder zou moeten hebben. Ik heb een WhatsApp groepje. In dit groepje zitten allemaal moeders en de leeftijden van de kinderen variëren van 0 tot 16.

Lees ook

Dus ik gooide onze situatie in de groep, en al na 5 minuten was er een diagnose – krampjes – en meerdere oplossingen. Binnen een dag hadden wij het allemaal weer wat onder controle en hadden we weer wat geleerd. Ik ben dan ook superblij met mijn WhatsApp groepje en met de adviezen die ik krijg van deze moeder-vriendinnen. En omdat wij van lijstjes houden, hier alle redenen op een rij:

#1 Er zijn zoveel dingen die met je baby kunnen zijn, die jij niet kent. Babyvoorlichting werkt meestal op vraag-antwoord basis, en als jij niet weet welke vraag je moet stellen mis je ook het antwoord.

#2 Er is geen zaligmakend antwoord op jouw vraag, met meerdere adviezen kun jij kijken welke bij jou past en welke jij dus op wilt volgen. En werkt het één niet, dan kun je door op het volgende.

#3 Deze mama’s, die ken jij. En dat is toch wel een stuk fijner dan googlen en een aantal internet fora’s afstruinen en afgaan op advies van mensen die je niet kent.

#4 Je kunt niet alleen je vragen kwijt, maar ook je ergernissen. Als je (schoon)moeder, vriendin of buurvrouw jou nu al voor de 5e keer verteld heeft wat je met je kindje moet doen als het huilt. En zo blijft je partner ook een stuk blijer, want hij krijgt niet alles over zich heen als hij thuiskomt na een lange werkdag.

#5 In de meeste gevallen gaat de partner weer aan het werk na verloop van tijd, best eenzaam dan hoor, zo’n dag alleen met baby, hoe fijn is het dat er nog meer mama’s zijn die verlof hebben en ook wel een beetje aanspraak kunnen gebruiken.

#6 En op zo’n lange dag, terwijl je nog steeds niet helemaal weet wat je aan het doen bent, kun je best wel wat steun gebruiken. En 5 vrouwen die dan meteen roepen dat je naar je moedergevoel moet luisteren en dat jij echt weet wat het beste is voor je kindje, daarmee druk je dat stemmetje in je hoofd dat alles in twijfel trekt wat je doet wel weg.

#7 Misschien wel de belangrijkste, je hoeft het niet alleen te doen. Waarom moet jij het wiel uitvinden, terwijl je ook van de ervaringen van anderen kunt leren? Samen sta je sterk!

Marit Prins

Marit (31) is sinds 1 april 2017 mama van Ezra. Ze schrijft over haar belevenissen tijdens en na de zwangerschap, hoe je leven nooit meer hetzelfde zal zijn en hoe je daarmee om moet gaan. Ook als het allemaal een beetje anders loopt dan je jezelf hebt voorgesteld...

Reageer op dit bericht