7x zo maak je het badritueel met je kids makkelijker én leuker

‘Mama zijn is de mooiste baan die er is’, las ik laatst ergens. Dat klopt, maar wel eentje met een mega uitgebreid takenpakket en een altijd lange to-do-list. Luiers verschonen, woedeaanvallen temperen, voedsel maken, zorgen dat ze dat binnenkrijgen, naar bed, uit bed en natuurlijk tussendoor het steeds terugkerende badritueel. Terwijl lekker badderen best leuk klinkt, weten wij ouders inmiddels dat je kinderen in bad stoppen resulteert in een overweldigend waterballet. Eentje die veel energie kan slurpen. Vooral wanneer je meer dan één kind hebt. 

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar ik moet mijn kinderen smeken om in het bad te stappen om dan na de badsessie op onverklaarbare wijze ook weer te smeken of ze eruit willen komen. Eenmaal in bad vechten ze om een plek, ook nog eens huilend omdat ze niets willen weten van die kindvriendelijke shampoo die ik speciaal voor ze heb aangeschaft. Sowieso is tijdens ons badritueel de hele badkamer doorweekt en dan heb ik het nog niet eens gehad over de keren dat zij de badkuip (of douche) als toilet hebben gebruikt. Dan moet het hele spul er weer uit en beginnen we weer opnieuw. Zucht! 😉

Lees ook

Toen was daar een vriendin met vier kinderen, een ervaren moeder dus, die mij van een paar geweldige tips voorzag. Sharing is caring, dus hier komen ze:

#1. Wacht niet met het badritueel tot vijf minuten voor het naar bed gaan. Ik deed voorheen: snel in bad en dan naar bed. Klinkt als een logische volgorde, maar als je het badderen tot het laatste moment uitstelt en ze even snel in bad wilt doen, dan werkt dat vaak averechts. Ze zullen merken dat mama haast heeft en dat zorgt ervoor dat het badritueel vaak dramatisch verloopt en heel veel tijd kost. In plaats daarvan, geef jezelf voldoende tijd om het eventuele badweerstand van je kids goed te behandelen, zodat je je kleine monsters op tijd in hun bedden krijgt.

#2. Zorg ervoor dat je de juiste bad-accessoires hebt. In bad gaan kan vooral voor de allerkleinsten stressvol zijn. Zorg ervoor dat je een badspeeltjes hebt die het badderen leuker maken en als een afleiding gebruikt kunnen worden.

#3. Zorg dat je alle spullen die nodig hebt bij de hand hebt. Niets is erger dan je kind in bad krijgen en dan beseffen dat de speelgoedemmer, shampoo of handdoek nog in een andere kamer liggen. Voordat je in de badkamer bent, moet je ervoor zorgen dat je alles binnen handbereik hebt. Als je meer dan één kind in het bad hebt, voeg dan pyjama’s toe aan die lijst, zodat als het ene kind langer wil genieten dan de andere, het eerste kind alvast aangekleed kan worden en niet gaat zeuren en tieren.

#4. Wissel af met je partner. Jij een badritueel, ik een badritueel. In mijn huis proberen we dit om de beurt te doen. De een doet de kinderen in bad terwijl de ander na het eten opruimt. Het feit dat mijn man en ik een sterke voorkeur hebben voor opruimen, zegt iets over hoe tijdrovend onze badsessies kunnen zijn.

#5. Doe je kinderen na elkaar en niet tegelijkertijd in bad. Als je kinderen tijdens de badtijd altijd vechten, maak het jezelf dan gemakkelijker doe ze er een voor een in. Inderdaad, dit kan twee keer zo lang duren, maar het zal half zo belastend zijn.

#6. Introduceer de douche als je kind zichzelf kan wassen. Toen mijn bijna 7-jarige dochter oud genoeg was om zich te wassen, begon ik haar aan te moedigen om te douchen. Het bespaart water en tijd, en voorkomt dat ze haar jongere broer probeert te verdrinken tijdens hun eerder gedeelde badsessie. Win-win! 😉

#7. Last but not least: vergeet jezelf niet. Vergeet niet om je eigen spullen ook mee te nemen: je telefoon, een draagbare speaker voor wat rustgevende muziek en misschien zelfs een glas wijn. Wie zegt dat badtijd niet leuk kan zijn voor iedereen?!

Lees ook: ‘6 manieren om je kinderen te laten slapen’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (4)