9x hoe je dealt met bezoek nadat je net bevallen bent

Na de bevalling wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk op bezoek komen om jouw pasgeboren spruit te zien. Soms is het heel lastig hoe daar mee om te gaan. In de een heb je immers meer zin dan de ander. We vonden deze 9 tips die gaan helpen met het ‘pas-bevallen-help-bezoek-dilemma’.

#1. Kies de juiste personen
Op sommige momenten wil je even huilen, boos zijn, of gewoon een goed gesprek voeren, maar dat kan niet bij iedereen.

#2. Verspreid de bezoekers
Als de baby eenmaal geboren is, wil iedereen het liefste zo snel mogelijk en allemaal tegelijk op bezoek komen. Verspreid de bezoekers zo veel mogelijk en rust ook wat uit. Steeds teveel mensen in één keer om je heen is niet goed voor jou en de baby.

#3. Ga naar hem/haar toe
Als je van tevoren al weet dat sommige bezoekers langskomen om het de hele tijd over hun eigen leven te hebben, ga dan een keer bij hem/haar zelf langs. Je bent na de bevalling moe en zit niet te wachten op iemand die alleen maar komt vertellen over leuke feestjes van afgelopen tijd.

#4. Laat ze wat werk doen
Veel mensen willen je na de bevalling helpen met schoonmaken of boodschappen halen. Pak deze hulp ook aan. Het is heel fijn!

#5. Laat je partner het woord doen
Als moeder wil je er alles aan doen om je kind het beste te beschermen. Helemaal als het net geboren is. Als bijvoorbeeld iemand net hersteld is van een griep en jij wilt liever niet dat diegene jouw kind vasthoudt, geef dat aan. Op dat soort momenten kan je partner het woord doen. Iedereen denkt namelijk dat een beschermende moeder gek is, maar een beschermende vader is schattig.

#6. Laat ze eten brengen
Vraag wat bezoekers of zij eten mee willen brengen. Super handig om eten op voorraad te hebben in de vriezer, of gewoon in de koelkast, zodat ik zelf niet hoefde te koken.

#7. Verander je E-mail en voicemail
Mensen voelen zich vaak geroepen om elke dag een berichtje te sturen met de vraag of het goed gaat met jou en de baby. Je kunt in je voicemail en e-mail een standaard bericht plaatsen, zoals “Doordat wij net ouders zijn geworden is het een nogal drukke periode. Wij zullen daardoor misschien wat later op uw bericht reageren. Met de baby en mij gaat het prima en we genieten van elk moment van hem/haar”.

#8. Voorbereidingen treffen
Als je al denkt te weten dat je lastige tante op de stoep staat een paar uur na de bevalling, regel dan van tevoren samen iets, zodat dat niet gebeurt. Je kunt haar voor de bevalling een bericht sturen en samen overleggen wanneer zij langs kan komen. Dit zorgt voor rust.

#9. Leer ermee leven
Op het moment dat je lastige tante toch nog voor je deur staat, of je moeder elke dag langskomt om te kijken of je nog leeft, probeer er dan mee te leven. Ik vond het eerst lastig om dit te accepteren, want ik had er dan nóg minder zin in. Probeer er het beste van in te zien. Je kunt je moeder vertellen dat het goed gaat, maar dat je geen tijd hebt om te douchen. Zij kan dan even op de baby letten, zodat jij even rustig kan douchen.

Het is dus ontzettend handig en voor al fijn om je bezoek goed in te plannen. Zet jezelf en de baby op 1, heel belangrijk!

(Bron: Pregnant Chicken)

Lees ook: ’10 tips om fit te worden na de bevalling’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht