Als alleenstaande vader je kind “kopen” – do of don’t?

Groot nieuws! Ronaldo, ja, die voetballer, dat lekkere stuk, die jankerd, is vader geworden. Een tweeling deze keer, middels een draagmoeder. Hij gaat deze kindjes alleen opvoeden, net als zijn eerste kind. Alleen heeft hij in het geval van kind numero 1 de mama “afgekocht”, in dit geval is er denk ik bewust voor een draagmoeder gekozen. Want ook al denk ik niet dat zij het erg had gevonden om een paar keer Ronaldo zijn gang te laten gaan, mede gezien het feit dat het een tweeling is, is dit waarschijnlijk kunstmatig tot stand gekomen.

En daar is heel wat van te vinden, want die nare, nare man, die heeft eigenlijk gewoon zijn kindjes gekocht. En waarom? Omdat hij geen vrouw kan vinden? Laat me niet lachen, als er ooit de Bachelor VIP moet komen en hij zit in het programma schrijft 80 procent van de single vrouwelijke bevolking zich in en 50 % van de getrouwde. Maar misschien heeft hij wel last van dezelfde struggles als de normale mens. Misschien kan hij inderdaad wel geen leuke vrouw vinden, of valt hij stiekem toch op mannen, en dan? Hoe doe je dat als man?

Lees ook

Als wij vrouwen graag een kind willen en het lukt niet met een man, dan zijn daar oplossingen voor, zoals de spermabank. Als je medisch niet samen een kind kunt krijgen, dan kun je ook sperma laten invliegen. Maar voor mannen is daar eigenlijk geen back-up plan voor. Een man heeft namelijk wel het sperma, maar met een eitje alleen komt hij niet verder dan een bevrucht reageerbuisje en die past echt niet in een romper. Een draagmoeder is in dat geval de enige oplossing, of je moet iemand vinden waarmee je kunt co-parenting, maar dat lijkt me ook niet echt makkelijk.

En als je als vrouw sperma koopt om je kindje te maken, oh wacht, ik zei het eigenlijk al he. Koopt. Je betaalt voor het product dat jij wil hebben, basiseconomie eigenlijk. Dus als jij als man gelukkig genoeg bent om een vrouw te vinden met een baarmoeder en een eitje waar jouw sperma bij mag dan is dat toch heel logisch dat je daarvoor betaalt? En in het geval van Ronaldo zal hij waarschijnlijk meer geld betalen dan buurman Kees. En ja, in het geval van Ronaldo zal hij de draagmoeder inzake een wurgcontract laten tekenen met geheimhouding en straffen etc. Want ja, let’s face it. Hij is wel Ronaldo.

Laten we even teruggaan naar buurman Kees, leuke vent, 38 jaar, heeft het wel geprobeerd, maar hij is gewoon de juiste vrouw nooit tegengekomen. Maar Kees wil heeeeeeel graag een kind, wat in Nederland als alleenstaande man bijna onmogelijk is. Dus Kees heeft al zijn spaargeld in zijn zoektocht gestoken om een baarmoeder en een eitje te vinden waar zijn sperma bij mag. En lang verhaal kort, hij is thuis met zijn zoon. En iedereen feliciteert hem, en iedereen is zo blij voor hem. Want Kees is zo’n sympathieke man en zo leuk met kinderen, en hij wilde niets liever dan papa worden. Niemand die hem beschuldigt van het afkopen van je kind, of het misbruiken van een vrouws baarmoeder.

Zodra het om een beroemdheid gaat zijn de meningen weer anders, en dan heb ik het hier nog niet eens gehad over homoseksuele mannen met een kinderwens. Ok, Kees zal zijn kind wel zelf opvoeden en reist niet de hele wereld over om de zorg van zijn kids over te laten aan zijn moeder. Al staat ze hem wel bij met raad en daad en is hij ieder weekend bij haar om te eten, maar dat is allemaal anders, toch?

Marit Prins

Marit (31) is sinds 1 april 2017 mama van Ezra. Ze schrijft over haar belevenissen tijdens en na de zwangerschap, hoe je leven nooit meer hetzelfde zal zijn en hoe je daarmee om moet gaan. Ook als het allemaal een beetje anders loopt dan je jezelf hebt voorgesteld...

Reageer op dit bericht