Als baby’s toch eens konden praten #Gastblog

Net als elke andere moeder twijfel ik over alles wat met mijn kind te maken heeft. Doe ik het wel goed? Ben ik wel een goede moeder? Gelukkig heb je veel boeken en sites over opvoeding en kinderen.

Mijn zoontje is 18 maanden oud en is geboren met 29 weken. Sinds zijn geboorte is hij compleet afhankelijk van sondevoeding. Hij weigert alle soorten voeding, heeft last van KMA, ernstige reflux en projectiel spugen. Waarschijnlijk heeft hij ook een trauma door drie maanden in het ziekenhuis te zijn gebleven na zijn geboorte en het hebben van de neussonde.

Lees ook

Sinds een narcose afgelopen september voor het plaatsen van een PEG-sonde (maagzonde)  toont hij gefrustreerd en afwijkend gedrag. Hij loopt ook achter in zijn ontwikkeling, zoals spraak. We staan op een wachtlijst voor traumabehandeling, verder lopen we helemaal vast met zijn behandelingen. Dit brengt ook voor mij als moeder veel onzekerheden mee. Ik ga op zoek naar antwoorden die je niet vindt op de gemiddelde website.

Maar waar ik ook zoek, ik kan geen antwoorden vinden op mijn belangrijkste vragen. Geven wij hem wel op een goede manier sondevoeding? Zal hij ooit zelfstandig gaan eten? Gaat hij ooit minder spugen? Hoe zorgen we ervoor dat hij niet zo snel overprikkeld en boos wordt? Hoe erg moet ik me zorgen maken over zijn vertraagde spraakontwikkeling?

Maar hoe vaak ik mijn vragen ook stel aan een kinderarts of andere specialist, niemand heeft een duidelijk antwoord of een mogelijke verklaring voor ons. Komt het door zijn extreme vroeggeboorte? Komt het door het projectiel spugen, ernstige reflux of gewoon 18 maanden een neussonde wat heeft geïrriteerd? Doet zijn maagsonde pijn? Is het gewoon een sprongetje in zijn ontwikkeling of een trauma?

Hoe kunnen we het hem én ons makkelijker maken? Ik twijfel overal over en niemand die het ons ook kan vertellen. We hebben al 18 maanden vol zorgen en slapeloze nachten beleefd. We zitten muurvast in zijn behandeling. Soms lijkt het regenwolkje boven ons alleen maar te groeien. Als baby’s toch eens konden praten …

Mijn lieve mannetje, wat moeten papa en ik toch doen zodat jij lekker in je velletje gaat zitten? Waarmee of hoe ga jij weer eten, praten en wordt je weer een vrolijke jongen? Het enige dat ik weet is dat ik altijd zal blijven zoeken naar een antwoord op al onze vragen.

Bestond er maar een persoonlijke zoekmachine, afgestemd op mijn liefste mannetje. Zodat we dat regenwolkje kunnen veranderen in een stralend zonnetje.

Deze gastblog is geschreven door een anonieme mama.

Schrijf mee!
Wil jij ook een verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op WIJ à la Mama.

Meer gastblogs lezen?

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (4)