Als hij niet wil slapen …

Je kent ze vast, die verhalen van keurig slapende baby’tjes. Die baby’s die al doorslapen vanaf een week of vijf en nooit eens ’s nachts krijsend als een speenvarken wakker worden. Die als ze in bed worden gelegd gelijk zonder een kik gaan slapen.

En daar is jouw baby. Zodra je hem in bed legt gilt ‘ie moord en brand. Janken, krijsen, schoppen. No way dat hij gaat slapen. En als je hem dan ein-de-lijk in slaap hebt gewiegd, gezongen en gesust is ‘ie binnen een uur weer wakker en begint het hele circus opnieuw. Drie, vier, vijf, zes – and counting – keer per nacht. Je hebt werkelijk alles al geprobeerd, zonder ook maar enige verbetering.

Lees ook

En echt waar, iedereen weet waar het aan ligt en iedereen weet wat je fout doet. Van de buurvrouw tot de moeder op het schoolplein, iedereen heeft zo’n perfect slapend baby’tje en ze weten je allemaal te vertellen wat je anders moet doen. Je gaat twijfelen, ligt het dan echt aan jou?

NEE! Het ligt niet aan jou. De ene baby slaapt meer en beter als de andere, net zoals de ene baby meer en beter eet/poept/drinkt/boert/lacht/.. als de andere. Het woord zegt het al: baby, en dus niet: voorprogrammeerbare robot.

Dus, in het vervolg als je weer wordt aangesproken op je waardeloze kwaliteiten als in-slaap-breng-mom luister je er niet naar en leg je ze gewoon naast je neer. Het ligt niet aan jou. En weet je wat? Ooit zal jouw kindje ook doorslapen en heb je die liters koffie niet meer nodig. En tot die tijd heb je gewoon een excuus voor je kilometerslange wallen, ongecontroleerde knot bovenop je make-uploze hoofd, rommelig huis, eeuwige joggingbroek en nood aan chocolade. Je bent gewoon moe-hoe!

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Rianne Zeyrek

Mama van Amber (13), Dilay (8), Ferhat (4), Miran (2), Baran (1) en getrouwd met Serkan. Samen met haar man runt ze een pizzeria. Ze is net iets chaotischer, trager, slordiger dan de gemiddelde mama en er valt dan ook altijd iets te beleven in haar drukke, maar gezellige gezin.

Leave a comment (5)