Als iedereen de naam van je kind verkeerd uitspreekt #Annette

Een derde jongensnaam bedenken was geen makkie. We hebben jullie zelfs nog om suggesties gevraagd. Het moest in zowel Nederland als Ierland goed uit te spreken zijn, een mooie betekenis hebben en niet al te vaak voorkomen. Het werd daarom Sean William O’Shea. Een mooie Ierse naam, die in Nederland ook goed uit te spreken is. Dat dachten we ten minste …

“Ja, kom maar hoor Sjien O’Sjie, jullie mogen naar binnen”. Het duurt even voordat ik door heb dat de medewerkster van het consultatiebureau tegen ons praat. Ik sta nog rustig zijn kleertjes uit te trekken en zijn luier te verschonen, terwijl de vrouw op me afloopt en nog eens zegt: “Sjien mag naar binnen hoor, de arts is klaar.”

Lees ook

Sjien? Hoe kom je in vredesnaam bij Sjien?! Dat de naam O’Shea (O-Sjee) lastig uit te spreken is dat snap ik wel, dat geldt zo’n beetje voor alle Ierse namen. Maar ik dacht dat Sean toch wel redelijk voor de hand lag.

De vrouw bij het consultatiebureau is niet de enige die moeite heeft met de naam. “Ik kan het niet uitspreken hoor ‘Shawn’, alleen als ik ‘Sean Connery’ in 1x zeg, dan lukt het wel”, kreeg ik al te horen. Nou, dan noem je hem toch Sean Connery, niks mis met die acteur!

Terwijl mijn Ierse schoonfamilie allemaal met hun mooie zangerige accent: “Oh Sean, a lovely name” zeggen, begroet mijn vader zijn kleinzoon met een zangerige: “Hey Sjaaaaan, uit de Jordaaaaan”. Ook leeftijdsgenootjes van mijn andere zoons komen met allerlei variaties, waarbij ‘Shaun het Schaap’ natuurlijk de bekendste is.

Ik moet er eigenlijk wel om lachen en heb geen eens zin om de vrouw op het consultatiebureau te verbeteren. “Nou dag hoor, dan zien we Sjien O’Sjie over twee maanden weer”, zegt ze nog glimlachend. “Sjien O’Sjie, nou het is wel te hopen dat hij niet slist he?”, grapt ze nog. Sorry Sean, bereid je maar alvast voor op een leven lang uit moeten leggen hoe je je naam nou eigenlijk uitspreekt.

Lees ook van Annette: ‘Hoe stop je het bijten tijdens het borstvoeding geven?’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (29)