Als je kind weer even baby wil zijn #Annette

Toen ik zwanger was werd het al tegen me gezegd. “Als de baby er straks is, moet je niet raar opkijken als de jongste, die dus een plaatsje opschuift, zich weer als een baby gaat gedragen!” Weer luiers willen dragen, uit een flesje willen drinken en nep huilen als een baby. Ja, hij doet het allemaal.

Tot onze verrassing gedroeg onze jongste, nu de middelste, zich juist een stuk ouder toen de baby geboren werd. Zijn speentje gaf hij vrijwel snel daarna op “voor de baby”, hij ging helpen met kleine taken bij het verzorgen van de baby en wilde slapen in een grote jongensbed. Snel daarna was hij zindelijk. Een makkelijke transitie dus!

Lees ook

Nu een jaar later begint het opeens. Babygedrag. “Flesje, flesje”, piept hij met een hoog stemmetje terwijl ik een beker drinken voor hem op tafel zet. “Flesje? Hoezo, flesje?” Opeens vraagt hij steeds vaker om een flesje melk of pakt zelfs de fles van z’n broertje af om die leeg te drinken.

Ook wil hij ’s nachts weer een luier om en als we hem zijn zin zouden geven, loopt hij overdag ook het liefste in een luier rond. Z’n avondeten moet opeens fijngeprakt aan hem gevoerd worden en hij klimt af en toe op schoot om nep huilend als een baby in m’n armen te liggen.

Mijn eerste ingeving is om te zeggen “doe even normaal, je bent geen baby meer”, maar wat kan het voor kwaad om er even in mee te gaan? Blijkbaar heeft hij die aandacht nodig. Het is ook een pittig jaar voor hem geweest, met veel veranderingen.

Een broertje erbij, verhuizen, naar groep 1 van de basisschool gaan … Alle vastigheid en structuren die hij kende zijn veranderd en verbaal kan hij zich nog niet zo uiten als wij dat kunnen.

Ik trek hem op schoot en wieg hem in mijn armen. “Ohh kom maar even lekker hier kleine baby, dan geeft mama je wel een flesje.” Hij kijkt me tevreden aan en dompelt zich volledig onder in het rollenspel. Tien minuten later is hij weer als een jongen van 4 jaar door de woonkamer aan het stuiteren en ravot met zijn oudere broer. Alles is een fase.

Lees meer blogs van Annette

Volg je WIJ al op Instagram?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht