Als je moeheid maar niet overgaat en je een mombie wordt #Annette

Zwangerschap en moeheid horen zo’n beetje bij elkaar. Als je er in het eerste trimester geen last van hebt, dan komt het ongetwijfeld de laatste weken van je zwangerschap wel om de hoek kijken. En anders is de kraamtijd wel de tijd, waarop je in een ‘mombie’ verandert. Maar wat als die moeheid niet meer normaal lijkt te zijn en er meer aan de hand is?

Meteen toen ik zwanger was wist ik het al zonder een test te hoeven doen. Ik lig namelijk nooit al om 20:00 uur op bed, tenzij ik dus zwanger ben. Die eerste paar weken was het vooral op tijd slapen en heel soms overdag nog even een tukkie doen. Met twee kinderen die zichzelf al iets beter kunnen vermaken, is dat prima te doen en ach, het hoort er nou eenmaal bij. Even doorbijten en lekker extra vroeg naar bed!

Lees ook

Maar toen brak het tweede trimester aan en de moeheid werd maar niet minder. Goed, een buikoperatie aan mijn eierstok tussendoor heeft niet meegeholpen natuurlijk, maar ook na de gangbare hersteltijd bleef de moeheid als een loden laken over me heen hangen. Tijd voor een bloedtestje. Het eerste waar de verloskundige dan naar kijkt is je ijzer. Die was door de operatie en de zwangerschap schrikbarend laag, dus een kuurtje ijzerpillen zouden vast en zeker verschil gaan maken. Even geduld hebben en dan ben je zo weer de oude.

Tijdens het laatste trimester lag half Nederland voor pampus door de extreme hitte. Ook toen zakte de moeheid niet af. Tja, zwanger zijn tijdens een hittegolf is ook een flinke belasting voor je lijf, dus zoveel mogelijk uitrusten en nog even doorgaan met die ijzertabletten was het advies.

Toen Sean eindelijk geboren was en de weken met de kortste nachten ook weer voorbij waren, maar die moeheid nog steeds onveranderd bleef, werd het tijd voor een uitgebreidere bloedtest. Eindelijk kwam de huisarts met de echte boosdoener naar voren: een “extreem vitamine D tekort”. Geen wonder dat ik nauwelijks op mijn benen kan staan, als ik in de “extreme” categorie val.

Na de bespreking met de huisarts blijkt dat dit vitamientje verantwoordelijk is voor veel meer klachten, waaronder paniekaanvallen, angsten, versnelde hartslag en slechte tanden waar de gaten wel in lijken te vallen. “Een half jaartje deze supplementen slikken en dan voel je je waarschijnlijk weer helemaal de oude”, is haar conclusie.

Nu ik weet wat dat spul allemaal doet in je lichaam en geest, geef ik mijn jongens ook weer trouw dagelijks hun tien druppeltjes. Beter voorkomen dan een half jaar te moeten wachten op weer een beetje energie. Toch? 😉

Lees ook van Annette: ‘Wie heeft de mooiste traktatie? Ik niet.’

Meer blog lezen van Annette? 

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)