Appels zijn geen peren #Evelinn

Van de ene op de andere dag heeft Mylène besloten dat ze gaat praten, tot grote vreugde van mij en mijn vrouw. Ze is in november twee jaar geworden dus het mocht langzaam aan wel gebeuren. Soms kon ze zo gefrustreerd zijn, omdat we haar niet begrepen.  Ze kletste altijd honderduit, maar echte woorden ontbraken nog.

Behalve het woordje nee, dit zegt ze al sinds ze tien maanden is. Nee gebruikte ze direct voor alles wat haar niet aanstond. Nee voor het aantrekken van haar schoenen en nee voor het opeten van haar groentes. Ze gebruikte vooral nee als mama vraagt of ze hier wil komen, om te voorkomen dat ze onder een auto terecht komt.

Lees ook

Zoals je zult begrijpen waren we blij dat haar woordenschat daarom groter werd. Dat nee niet meer het enige was wat we de hele dag hoefden te horen. Elk nieuw woord dat ze leert is ook direct het enige dat ze zegt. Waar we niet op voorbereid waren, was dat elk woordje voor een nieuwe obsessie zou gaan zorgen. De afgelopen twee weken zitten we opgescheept met het woordje appel of zoals Mylène het zegt: “Apoe”. Al het fruit op de fruitschaal noemt ze appel. Ze wijst ernaar en wil het hoe dan ook hebben.

Lunch en avondeten zijn één groot drama, omdat mevrouw alleen maar appel wil. Gelukkig maakt het haar niet uit of ze een banaan, mandarijn of appel krijgt, want alles is voor haar een appel. Na een paar keer toegegeven merkte ik dat het alleen maar erger werd. Ze weigerde werkelijk alles wat geen fruit was. Op zulke momenten zie ik haar koppige vastberadenheid, waarvan ik niet graag toegeef dat ze dat echt van mij heeft. Als ze iets in haar hoofd heeft dan moet het ook gebeuren.

Wetende hoe sterk haar wilskracht is en wat voor ongezellige momenten dat in huis geeft, heb ik besloten om (niet geheel pedagogisch) de fruitschaal tijdelijk uit het zicht te zetten. Dit in de hoop dat ze dan weer normaal gaat eten. Nu, twee dagen verder, is ze het fruit vergeten. Het nieuwe woord werd hondje en uiteraard is elk dier op vier poten meteen een hond. De fruitschaal staat inmiddels weer op tafel. Zonder gedoe, dat wel.

Lees ook van Evelinn: ‘Kan ze nog bij ons op de kamer slapen?’

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Reageer op dit bericht