Auw, mijn borst is ontstoken! #Annette

Borstvoeding geven is heerlijk, zolang alles goed gaat, want borstontsteking … auw wat doet dat pijn! Vier weken gaat het fantastisch tussen mij en Sean. Hij drinkt als een pro en helpt mijn lichaam zo om sneller te herstellen na de bevalling en van mij krijgt hij heerlijke melk met alles erin wat hij nodig heeft. Tot ik het opeens uitroep van de pijn. Wat is er met mijn borst aan de hand?

Zomaar vanuit het niets zit ik opeens te rillen op de bank – nee hé, koorts. Het koude zweet staat op mijn rug en terwijl ik eerder niet eens merkte wanneer Sean begon met drinken, verkramp ik nu van de pijn. Elke slok voelt alsof er honderden scheermesjes langs mijn borst schuren. Wanneer ik mijn borst voor de spiegel bekijk, kan ik er niet omheen. Die grote vuurrode, loeihete plek is duidelijk het begin van een fikse borstontsteking.

Lees ook

De waarschuwing van de kraamhulp zit nog vers in mijn geheugen. ‘Let op harde plekken in je borst, want een borstontsteking willen we vermijden. Daar kun je opeens heel erg ziek van worden.’ Na ook nog even mijn temperatuur gemeten te hebben, bel ik meteen de verloskundige. ‘Ja, als je boven de 38 graden zit denk ik dat je al te laat bent om het nog zonder antibiotica te redden. Bel de huisarts maar voordat ze gesloten zijn, want je wil echt niet afwachten en dan vannacht hartstikke ziek naar de huisartsenpost in het ziekenhuis moeten gaan.’

Tot mijn verbazing is de huisarts iets afwachtender, wat ik niet heel erg vind, want een antibioticakuur van een week is ook niet bepaald een pretje. Vooral met alle risico’s op schimmelinfecties bij zowel mij als Sean er ook nog eens bij. Maar als het niet anders kan, dan moet het natuurlijk. ‘Wacht even af hoe het vanavond verder ontwikkelt’, is haar advies. ‘Masseer de pijnlijke plek goed los onder een warme douche, koel na het drinken met koude compressen en voor het drinken juist met warme compressen. Begin elke voeding met de ontstoken borst en zorg ervoor dat hij hem goed leegdrinkt, voordat je naar de andere borst gaat. Oh ja, en neem twee paracetamol tegen de pijn.’

Met een waslijst aan adviezen ben ik nu degene die niet kan wachten tot Sean weer wil drinken, want hoe voller die borst raakt, hoe pijnlijker hij aanvoelt. Gelukkig drinkt hij ook nu nog ongestoord goed door en de volgende drie dagen zijn we alleen maar bezig om die borst zoveel mogelijk leeg te krijgen en de verstopping los te masseren. Uiteindelijk is er van de vuurrode plek die zo groot was als mijn halve borst, niet meer over dan een klein roze vlekje en ook de pijn is zo goed als verdwenen. Laten we hopen dat we het daarmee het ergste achter de rug hebben!

Meer informatie over borstontsteking vind je op WIJ.nl.

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht