Baby op komst? 5x zo maak je je relatie babyproof

Is je eerste baby op komst? Joehoe! Van harte gefeliciteerd. Hoewel je hopelijk lekker op een roze wolk bivakkeert, kan het aankomende ouderschap ook zorgen voor de nodige spanningen in je relatie. No worries! Je kunt namelijk nu al heel veel doen om je relatie ‘babyproof’ te maken.

Zo zijn jullie tiptop voorbereid op de komst van je kleine spruit:

#1. Voor de baby er is, vertel aan elkaar wat je verwachtingen zijn
Een van de meestvoorkomende redenen waardoor het bij sommige koppels niet altijd helemaal botert na de komst van de baby, is dat het leven als ouder anders blijkt te zijn dan ze hadden verwacht. Heel anders.

Lees ook

De beste manier om frustratie en wrok te voorkomen, is door je verwachtingen op tafel te gooien voordat de baby er is. En dat hoeft helemaal niet in één gesprek te gebeuren. Het is juist goed om hier samen meerdere keren over te praten. Het lijkt heel erg voor de hand liggend, maar deze gesprekken zijn van onschatbare waarde voor jullie allebei. Het gaat jullie eerste maanden sowieso makkelijker maken. Echt, het werkt!

2. Druk duidelijk je behoeften uit
Jij en je partner hebben allerlei behoeften: fysiek, emotioneel en praktisch. Wees realistisch: je partner is geen mind-reader is, dus zeg wat je nodig hebt en draai en er niet omheen!

Wees je ervan bewust dat je dingen op een respectvolle manier en toon vraagt, zoals: “Zou jij morgen wat vroeger willen opstaan , zodat ik even rustig kan douchen en ontbijten?” versus gewoon klagen: “Ik heb er genoeg van om geen tijd voor mezelf te hebben.” Het is eigenlijk zo simpel.

3. Spreek af dat je aan de bel trekt als het je teveel wordt 
Soms zullen emoties, ondanks al je inspanningen, uit de hand lopen. Slaapgebrek alleen al kan je hypergevoelig maken. Combineer dat dan met een ontroostbare baby die iedere maaltijd uitspuugt, een schoonmoeder die fanatiek om je heen drentelt en je bent klaar om te ontploffen bij het minste of geringste.

Laat het niet zover komen en trek op tijd aan de bel! Het is goed om hier van tevoren over te praten, zodat je elkaar beter begrijpt als zo’n moment zich voordoet. Wel doen hè!

4. Zorg dat jullie naast de baby ook bewust aandacht voor elkaar houden
Na negen maanden zwangerschap en de intensieve periode die daarna volgt, heb je misschien geen zin om je lichaam te delen. Dat is begrijpelijk. Bedenk, naast seks, dat er ook ander manieren zijn. Bijvoorbeeld samen in bed liggen en praten over jullie dag terwijl je elkaar 20 minuten lang knuffelt. Of haal herinneringen op over hoe jullie elkaar ontmoet hebben of wanneer je wist dat je verliefd was op elkaar. En wat dacht je van een fijne massage? Kom maar door!

5. Lucht je hart regelmatig en spreek liefde en waardering uit
Zorgen voor een nieuwe baby brengt emotionele hoogte- en dieptepunten met zich mee en kan opwindend zijn (ze glimlachte!), maar ook frustrerend (waarom gaat ze niet slapen?). Je hebt er nu eenmaal geen controle over.

Waar je wel controle over hebt, is het uitspreken van liefde en waardering voor elkaar. Je weet dat jullie van elkaar houden, maar spreek het uit! Een sterke, liefdevolle en stabiele relatie is een van het mooiste geschenken de je jezelf en je baby kunt geven. Doen dus!

Heb jij nog relatietips voor aanstormende moeders? Deel ze met ons!

(Bron: PopSugar)

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (2)