Babypraat tegen een baby? Irritant, maar wel nodig!

Je denkt vast, ‘Neeee, ik doe dat niet hoor. Ik praat echt niet in een hoge irritante babystem tegen mijn baby’. Maar geloof ons, iedereen doet het. En met goede reden ook, blijkt uit onderzoek.

Dat simpele en vooral in hoge stem praten tegen je kind, dat is dus niet iets wat we doen omdat onze hersencapaciteit als ouder afneemt, maar het is normaal en wetenschappelijk bewezen goed gedrag over de gehele wereld om je kind te helpen met het ontwikkelen van taal.

Lees ook

Kathryn Hirsh – Pasek ontwikkelingpsycholoog aan de Temple Universiteit (USA) doet al jaren onderzoek naar dit fenomeen. Zij zegt: “We weten instinctief als ouders welke aanpassingen we in taal moeten maken om ze identificeerbaar en helder over te laten komen”. Baby’s vangen een heleboel geluiden en prikkels op, maar deze taal die direct op baby’s gericht is (babypraat) geeft hen een signaal dat er richting hen wordt gesproken en ze moeten luisteren.”

Door babypraat leren kinderen dus het begin en eindes van zinnen, maar ook de structuur van zinnen. Ben jij nou echt de grote uitzondering en praat jij echt niet in babytaal tegen je kleine? Dat is niet erg, want het allerbelangrijkste wat uit haar en andere studies komt is vooral dat je heel veel direct tegen je baby moet praten. Of dat nou in babypraat of “gewone” praat is, neem de tijd om echt af en toe een gesprek te voeren. Leg je telefoon eens weg en praat gewoon tegen je baby over hoe je dag is verlopen of wat je de dag erop gaat doen. Daar leren ze veel meer van dan jou te horen praten aan de telefoon of de televisie of radio die aan staat.

Lees ook: ‘mijn dreumes wil niet praten’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht