Badbevalling: een aanrader?

Vorig jaar ben ik een trotse moeder geworden van een zoon en broertje. Deze bevalling mocht thuis in bad gebeuren. En daar ben ik heel blij mee! Vandaag zet ik de voordelen voor je op een rij.

Het eerste voordeel van een badbevalling is warmte voor pijnverlichting en ontspanning. Doordat je je kunt ontspannen komt er endorfine vrij. Dit is een lichaamseigen pijnstiller (heel fijn!) die we nodig hebben om de bevalling door te komen. Je kunt de weeën beter opvangen. De ontsluiting daardoor gaat soepeler en sneller.

Lees ook

De kans op uitscheuren of een knip verkleint. De bevalling gaat meer geleidelijk door de ontspanning, wat het perineum meer ruimte geeft mee te rekken (ondanks dat de bevalling in totaal sneller gaat). Maar ook het water speelt hierbij een belangrijkere rol. De huid wordt soepeler door het warme water. Een negenponder en geen scheur zegt genoeg, toch?

Mijn man voelde zich nuttiger bij deze bevalling, dan bij onze eerste bevalling in het ziekenhuis. Hij heeft wat te doen en kan bijdragen aan een soepelere bevalling. Hij kan eventueel bij jou in bad, om je meer steun te geven als je dat nodig hebt. Wel zal ik je even meegeven dat met een kindje ook andere zaken naar buiten komen. Als je man (en jij!) daar geen problemen mee heeft, is het een mooie, intieme setting.

Verschillende houdingen aannemen gaat een stuk soepeler dan zonder water om je heen. Verwacht niet dat je als een turnster ineens allerlei capriolen uithaalt. Het is meer dat je dat je gaat zwemmen en je minder last hebt van de zwaartekracht. Dat geldt dan ook tijdens een badbevalling. Je kunt voorover leunen, achterover, liggen, op je knieën, gehurkt en nog meer houdingen.

De overgang van warme buik naar de buitenwereld gaat voor een baby meer geleidelijk en wordt hij of zij rustiger geboren. Soms huilen ze maar even of zelfs niet. Geen zorgen, ze ademen pas wanneer ze met lucht in contact komen. En dan gaat het vanzelf goed.

Maak het binnen aangenaam warm, zo’n 24 graden. Het warmteverlies van een echt bevallingsbad is ongeveer 0,5 graad per uur. Een gemiddelde temperatuur van 36 graden is fijn, maar de beste graadmeter blijft natuurlijk de aanstaande mama.

Hoe kijken jullie tegen een badbevalling aan? Twijfel je nog over je keuze of heb je al een badbevalling meegemaakt? Daar ben ik benieuwd naar.

Ivette

Ivette (28) woont samen met partner Niels (38) en heeft 2 kinderen, Elsha (2) en Fynn (1). Ze werkt 2 dagen op een klantenservice, daarnaast werkt ze als redactiemederwerker bij een muziekwebsite. Ook kun je haar vinden op haar eigen mama- en lifestyleblog (www.ivetteslife.nl) en via Instagram op @ivetteslife. Ze houdt van lekker eten, spelen met de kinderen, en te veel om hier op te noemen.

Leave a comment (2)