PMS: ‘Baron 1898 is minder heftig dan mijn maandelijkse stemmingen’

Er zijn vrouwen die vinden dat je ‘je vrouw-zijn’ moet omarmen. Die de menstruatie als ultiem verbindmiddel zien tussen ons ‘sisters’. Die samenkomen in een rode tent om hun yoni te eren. Voor het geval je nu water ziet branden: je yoni is je vagina. Onze prachtige lotusbloem die de weg opent naar nieuw leven. Aldus de yoni-sisters.

Ik wil best in een tent zitten met vrouwen, maar dan met mijn vriendinnen en niet om over ons vrouw-zijn te praten, maar over ons werk, onze kinderen en, vooruit, onze mannen. Bij voorkeur met een fles wijn; is er toch nog iets roods. Want met uitzondering van het zwanger zijn, vind ik die typische vrouwelijke privileges helemaal niet zo tof. Vanaf het moment dat ik op mijn dertiende ongesteld werd, zit ik elke maand weer in een hormonale achtbaan. Baron 1898 in De Efteling is minder spannend dan mijn maandelijkse cyclus.

Lees ook

Na mijn eisprong daalt het oestrogeengehalte in mijn lichaam net zo snel als het waterpeil van de Maas bij aanhoudende droogte. Tegen de tijd dat ik ongesteld moet worden, ben ik veranderd in een bloeddorstig monster. Die week voorafgaand aan de menstruatie is het ergste. Vindt mijn vriend, ik vind dat hij niet zo moet overdrijven.

Deze aandoening, want dat is het, heeft een naam: PMS, oftewel Pre Menstrueel Syndroom. In extreme gevallen kan de huisarts pillen voorschrijven. Bijvoorbeeld wanneer je drie keer op één dag het servies naar het hoofd van je lief hebt gesmeten. Op de website thuisarts.nl, volgens mijn dokter de enige betrouwbare medische internetsite, valt er het volgende over te lezen:

Bij het premenstrueel syndroom (PMS) heeft u psychische en lichamelijke klachten die afhankelijk zijn van uw menstruatiecyclus. Deze beginnen vaak in de 3e week van uw cyclus en verdwijnen weer als u ongesteld wordt. De klachten komen steeds in dezelfde fase van de cyclus terug. Ze zijn zo hevig dat ze uw normale leefpatroon (lees: leven) verstoren.’ Check.

En dan volgt een lijst symptomen: prikkelbaarheid, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, wisselende stemmingen, gespannen zijn en depressieve klachten. Volgens mijn lief heb ik ze allemaal, plus nog honderddertig andere. Ik kan bijvoorbeeld geen aanraking verdragen en eet alles wat zoet, zout of gekruid is. En ik ben in die periode dus wat ehm … minder aardig. Of, zoals wetenschapper Robert Frank zijn definitie van PMS beschrijft als ‘onverdraagzaam naar echtgenoten en familie.’ Dat dus.

Al 25 jaar heb ik last van die dwaze hormonen. Elke maand weer vraag ik me af waarom ik me zo rot voel. Op de eerste dag van mijn ongesteld krijg ik steevast een aha-erlebnis: dat was het dus waarom ik nu in scheiding lig! Het kost heel wat knuffels en excuses om alle scherven weer te lijmen. Ze zeggen dat gelijmde objecten minder snel breken, dus daar hoop ik maar op. Lieve sisters, als jullie het niet erg vinden kies ik tijdens mijn menstruatie voor een ander verbindmiddel.

Lees ook: ‘25 tips om je beter te voelen’

Myrke van der Does

Myrke (39) leeft samen met dochter Isis (14), zoon Mika (11) en zoon Per (4), poezen Bobby en Saar en bergen wasgoed. Talent voor het huishouden heeft ze niet. Tijd trouwens ook niet, want als ze niet bezig is met haar kinderen, kruipt ze het liefst achter de computer om te schrijven. Dat doet ze onder andere voor Wij à a Mama en haar eigen platform Upandstunning.club.

Leave a comment (1)