Bemoeizucht onder moeders: hou op, want het doet pijn! #Evelinn

Iedereen heeft altijd overal een mening over en dat vind ik nogal vermoeiend. Wat ik nog veel vermoeiender vind is dat mensen deze mening ook altijd met je willen delen en nooit gewoon hun mond eens kunnen houden. Het is namelijk zo dat negen van de tien keer dat iemand zijn mening geeft dit er eentje is waar je NIET om gevraagd hebt.

Meestal zorgt zo’n mening voor twijfel of onzekerheid, iets waar we gemiddeld genomen zeker als moeder al genoeg last van hebben. We doen allemaal ons best en willen het beste voor onze kinderen. Natuurlijk maken we ook regelmatig een verkeerde beslissing of voelen we ons schuldig, omdat we iets verkeerd hebben aangepakt.

Lees ook

Zo waren wij op Texel het afgelopen weekend en waren we aan het kijken bij mijn vader die de 60 km van Texel aan het hardlopen was. Terwijl wij langs de route hardlopers aan het toejuichen waren, scheerde er regelmatig een racefietser uit tegengestelde richting langs ons. Mijn dochter die vrolijk over de weg dartelde, als er even geen hardlopers waren, had ik daarom ook constant in het oog. Die racefietsers rijden zó hard, dat is voor haar levensgevaarlijk. Maarja, probeer mijn kind maar eens een uur aan de hand te houden. Dat red ik gemiddeld nog geen 10 minuten.

Terwijl ze vlak bij me staat en ik haar goed in het oog heb, schiet ze ineens de weg op, maar op dat zelfde moment komt er een racefietser aan die overduidelijk niet gaat afremmen. Ik trek een sprintje, maar ze is me 1 stap te snel af. Waardoor ik in een soort hink stap sprong haar bij haar nekvel grijp, omdat mevrouw niet van plan is te stoppen.

Terwijl ik haar beet heb, voel ik mijn nagels langs haar huidje krassen en voel me meteen schuldig. Ik wilde haar behoeden van een ongeluk en wil haar geen pijn doen. De blikken van de omstanders zeggen genoeg en er wordt mij terloops nog even flink ingewreven dat ik beter voor mijn kind moet zorgen en dat ik me zou moeten schamen dat ik mijn kind zo beetgrijp. Als klap op de vuurpijl stopt iemand mij nog toe dat dit soort dingen bij jeugdzorg gemeld zouden moeten worden.

Ik vraag me af wat mensen de behoefte geeft om zó hun mening te geven? Mensen lijken zich niet te beseffen hoeveel pijn zo’n ongezouten mening kan doen. Ik deed het toch niet expres? Er lijkt altijd wat te zijn. Mijn kind mag niet met zand spelen, want dat is ongezond. Mijn kind is te dik en nu ben ik weer een slechte moeder. Hoe ga jij met zulke situaties om?

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (8)