Ben ik wel een goede moeder? #Evelinn

Soms heb ik van die momenten dat ik me afvraag of ik wel een goede moeder ben en of ik het niet allemaal veel beter kan doen voor mijn kind. Maar wanneer ben je nou eigenlijk een goede moeder? Bestaat er een eisenlijst waaraan je moet voldoen? Natuurlijk heeft de staat wel een soort lijst aan verplichte basisbehoeften waar je voor moet zorgen. Maar als je alleen dat aan je kind zou geven, ben je toch niet meteen een goede moeder?

Toen ik zwanger was van Mylène (2) had ik zo veel goede voornemens voor haar. Zoveel boeken gelezen, internet afgestruind vastberaden om alleen het allerbeste te geven aan mijn dochter. Zodra ze vast voedsel mocht zou ik altijd alles vers voorbereiden, geen suiker, geen E-nummers, te allen tijde biologisch en televisiekijken zou zo lang mogelijk uitgesteld worden. Wij wonen in een appartement, dus ik zou elke dag naar buiten gaan voor frisse lucht.

Lees ook

De realiteit is helaas anders geworden, want hoe ik mijn best ook doe negen van de tien keer is mijn huis een ongeorganiseerd zooitje. Haar eten regelmatig niet biologisch en krijgt ze gewoon suiker op haar niet volkoren pannenkoek. De tv is regelmatig een hulpmiddel en eerlijk is eerlijk er zijn dagen dat als ik de deur niet uit hoef. We komen dan niet buiten, dus tot zo ver frisse lucht.

Haar luisterend vermogen laat ook de wensen over, want bij woorden als ‘nee’ of ‘kom hier’ doet mijn dochter te allen tijde compleet het tegenovergestelde. Ze kan me met haar gedrag echt compleet tot waanzin drijven. Stiekem denk ik wel eens dat ik mezelf ter adoptie ga aanbieden om te kijken of er een liefdevol gezin is dat voor mij wil koken, mijn rommel op ruimt en dat terwijl ik krijsend op de grond lig, omdat ik niet met dat mes mag spelen.

Ik kan niet anders zeggen dat ik mijn stinkende best doe om haar het leven te geven dat ze verdient. Ik krijg het niet voor elkaar, zoals ik het voor ogen had of zoals het er bij anderen uit lijkt te zien.

Als ik naar Mylène kijk lijkt ze een gelukkig kind dat geniet van het leven en niks te kort lijkt te komen. Maar waar komt dan toch elke keer dat gevoel vandaan met de vraag of ik het wel goed genoeg doe?

Lees ook van Evelinn: ‘Waarom ik een tuigje voor mijn kind gekocht hebt’

Meer blogs lezen van Evelinn?

 

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (1)