Ben jij bang om te bevallen? Lees deze brief

Yes je bent zwanger, maar oei die bevalling. Daar moet je nog even niet aan denken. Althans, er zijn vrouwen die hier totaal niet tegen opzien, maar ik was niet zo’n vrouw … Hoe erg ik ook genoot van mijn zwangerschap, de bevalling heeft mij negen maanden lang in de greep gehad.

Boeken, films en cursussen. Ik heb zo’n beetje alles verslonden om mij goed voor te bereiden op de bevalling. Ik vermeed zo goed als ik kon bevallingsverhalen van andere moeders die hun persoonlijke horrorverhalen deelden (de positieve verhalen vergat ik altijd). Ik was namelijk bang. En dat is nog maar een understatement.

Lees ook

Toen ik op Facebook een bericht voorbij zag komen van blogger Laura Mazza, greep die mij direct bij de strot. Zij richt zich in haar post tot alle zwangere vrouwen en heeft een duidelijke boodschap voor hen: wees niet bang voor de bevalling. Ze herinnert vrouwen eraan hoe krachtig en geweldig het menselijk lichaam is. Ons menselijk lichaam. Ze schrijft:

“Lieve zwangere mama’s,

Wees niet bang voor de bevalling. Ik weet dat horrorverhalen je bang maken. Als je een beetje bent zoals ik, vrees je misschien zelfs dat je het niet overleeft. ‘Bevalling’ is een eng woord. Je reist even naar een andere plek om een ziel op te halen en het leven te geven. Dat is prachtig, maar hard werken. Het is normaal dat je angst hebt voor de bevalling en dat je je zorgen maakt om de baby.

Wil je bevallen met een geboorteplan van vijf kantjes, omdat je nerveus bent, doe het. Als je pijnstilling wilt, doe het. Als je alles wil voelen, omdat het kan, doe het. Als je bent geraakt door een trauma en een keizersnee wil, doe het. Je hebt het recht om zelf te kiezen hoe je je baby ter wereld brengt. Het is jouw lichaam en jouw baby.

Als dingen niet volgens plan verlopen heb je niet gefaald, maar heb je gedaan wat het beste is om je kind veilig ter wereld te brengen. Wat een onbaatzuchtige opoffering is dat? Dat is hoe je liefde uit aan je baby. Voel jezelf daar nooit schuldig over. Nooit. Haal kracht uit het feit dat je alles doet voor je kind.

Je verdiend het om gevierd te worden. Er groeide een baby in jou, je hebt leven gegeven aan een kind, je hebt het ter wereld gebracht. JIJ. Bevallen is normaal, angst is normaal, en onderschat jezelf nooit, want jij bent een krachtig mama.”

Wat een indrukwekkende woorden van Laura. Woorden die ik stiekem heel graag voor mijn bevalling had willen lezen. Dan was ik wellicht iets rustiger en zelfverzekerder mijn bevalling ingegaan. Maar hoe erg ik ook tegen de bevalling opzag, uiteindelijk is het cliché waar: zodra je jouw kind in je armen hebt, ben je die hele bevalling in één klap vergeten.

Lees hier Laura haar hele verhaal:

Dear pregnant mamas, Don’t fear birth. I know the horror stories scare you. I know if you are like I was, you might…

Geplaatst door Laura Mazza – Mum on the Run op dinsdag 2 januari 2018

Lees ook: ‘17x hilarische uitspraken tijdens de bevalling‘ 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht