Beoordeling op de kinderopvang?! #Sharon

Voor het eerst in mijn leven zit ik op een ouderavond van onze dochter. De huidige stand van zaken komt langs, de overgang naar de peutergroep wordt toegelicht en de huishoudelijke mededelingen. De komst van een nieuwe leidster wordt aangekondigd, tot ieders opluchting … nu hopen dat deze wel blijft. En toen werd er aangegeven dat er evaluatiegesprekjes worden ingepland naar aanleiding van de observaties van de pedagogisch medewerkster.

Mijn eerste-keer-moeder hoofd spint even … een wat?! Evaluatie van mijn dreumes? Dat je mini wordt ‘beoordeeld’ op school en bij het consultatiebureau wist ik, maar ook op de opvang? Een week later was het zover. Op een bankje, berekend op zitvlak van kleine kinderen, probeer ik een ontspannen houding aan te nemen, waarin ik uiteraard faal. Ik krijg een drie kantjes lang rapport over de diverse ontwikkelingen en gedragingen van onze mini.

Lees ook

Uiteraard klopt het aardig wat er geschreven staat. Ze spreekt tien woorden, want ja … dierengeluiden nadoen tellen natuurlijk niet! Die ‘s’ is verdomde lastig en kan je ‘ok’ voor sok dan wel meerekenen? Ergens in mijn hoofd vind ik het toch lastig te horen wat ze van mijn kleine meisje vindt, want mijn oogappeltje is net zo perfect en snel qua ontwikkeling als de jouwe! En even begrijp ik waar die neiging ontstaat, waarmee wij mama’s elkaars kroost zo liefdevol afbranden.

En dan neemt mijn nuchtere verstand het weer over gelukkig. Want nee, Marlie loopt nog niet zelf. En ze is al 16 maanden! Schande! En nee, ze spreekt nog geen volzinnen in correct ABN. En ja, al het fruit heet ‘appel’ en alles wat wielen heeft ‘auto’. Ik vertrouw in het proces wat mijn meisje doormaakt. Zij ontwikkelt zich in haar eigen tempo. Mijn oom weigerde te lopen tot hij twee was en zijn eerste stappen nam hij met een schoorsteen mantel op zijn nek. En een kennis heeft een ware taalvirtuoos als zoon die weigerde te praten tot hij drie was.

De bottom line is dat je als ouders of verzorgers gewoon vertrouwen moet hebben dat je kind zich ontwikkelt op de manier die goed is voor het kind. En ik? Ik doe nog steeds niet mee aan die rat race die ouders zo onzeker kan maken!

Hoe snel gaat de ontwikkeling bij jouw kind? #geenoordeel

Lees ook van Sharon: ‘Kerst met je dreumes’

Meer blogs lezen van Sharon?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (4)