Bloedserieus: voor het eerst ongesteld na een zwangerschap. Help! #Annette

November staat in het teken van de campagne Bloedserieus waarbij er meer aandacht wordt gegeven aan zware menstruaties en het taboe daaromheen. Net op tijd, want sinds twee dagen ben ik niet meer van de wc af te slaan. Mijn eerste menstruatie sinds de bevalling is begonnen en ik loop letterlijk leeg.

De verloskundige had me al gewaarschuwd: “Die eerste menstruatie na je bevalling kan heel hevig zijn. Dan gaat de kraan weer even wagenwijd open en heb je opeens luiers nodig.” Nou, ze heeft zeker niet overdreven. Ik vlieg zonder moeite door een pak maandverband per dag heen! Tampons begin ik al geeneens meer aan, want die schieten zo weer met de stroom mee naar buiten.

Lees ook

Helaas leven we in een samenleving waarin je moet doen alsof er niks aan de hand is, want menstruaties zijn hartstikke smerig en niemand wil er wat over horen. Ik weet nog hoe we op de middelbare school zachtjes tegen elkaar fluisterden: “hey, psst, heb jij misschien een tampon voor me?” en dan werd dat ding vlug in je hand gemoffeld, terwijl de ander over haar schouder kijkt of niemand de overdracht ziet.

Na drie kinderen gebaard te hebben zou je toch denken dat het onderwerp open en bloot besproken wordt, maar dat valt vies tegen. Dus doe ik ook alsof er niks aan de hand is en dribbel ik als een Pinguïns achter de buggy aan om de kinderen naar school te brengen en probeer ondertussen om de Niagara watervallen in mijn onderbroek te negeren.

Wanneer ik even later op kantoor grandioos doorlek ben ik het helemaal zat met dat taboe. “Ja, ik ga naar huis. Nee, ik ben niet ziek. Ik ben ONGESTELD en niet zo’n klein beetje ook! Als je me zoekt, ik woon vanaf nu in mijn pyjamabroek.”

Na drie dagen afzien, lijkt er eindelijk een beetje een rem op de zondvloed te komen en kan ik weer normaal functioneren. Het ergste zit er weer op. Nu maar hopen dat het volgende maand een beetje minder hevig is.

Hoe heb jij de eerste keer ongesteld worden na de bevalling ervaren? Vertel!

Meer blogs lezen van Annette?

TIP! Wil je kansmaken op een reischeque van € 1250 of andere mooie prijzen? Geef je kleintje nu op voor de Bofkontje van het jaar verkiezing.

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)