‘Borstvoeding ALTIJD het beste? Daar geloof ik niks meer van!’

Het is een vraag waar elke aanstaande moeder mee geconfronteerd wordt: ‘Ga je borst- of flesvoeding geven?’ Tijdens mijn eerste zwangerschap antwoordde ik direct met volle overtuiging: ‘Borstvoeding!’. Het leek mij makkelijk en handig (want altijd bij je en op de juiste temperatuur) en ze zeggen toch dat het ‘het beste is voor je kind’. Dus waarom zou ik het niet doen?!

De eerste 1,5 week van mijn dochter gingen echter niet zo makkelijk. Ze was nog te klein om zelf echt goed aan de borst te drinken, dus bestond ons voedingsritueel uit borstvoeding geven, kolven en bijvoeden (al dan niet met kunstvoeding, afhankelijk van wat ik gekolfd had). Al met al een ritueel wat toch zo 1,5 uur per keer in beslag nam en dat elke 3 uur. Maar ik was vastbesloten om het te laten lukken en was dan ook ontzettend trots toen ze uiteindelijk wel goed aan de borst dronk.

Lees ook

Ik had hiervan echter wel geleerd dat borstvoeding helemaal niet altijd zo makkelijk en handig is. Maar toen ik na een half jaar mijn dochter volledig liet overstappen op kunstvoeding, voelde ik mij toch een beetje schuldig. Betekende dit dan dat ik niet het beste voor mijn kind deed? Maar zij groeide goed, ontwikkelde zich prima en is ondertussen een heerlijk gezonde peuter van 2,5 jaar. Niks om mij schuldig over te voelen!

Uiteraard kwam in mijn tweede zwangerschap diezelfde vraag weer naar voren. En deze keer antwoordde ik met: ‘Borstvoeding, zolang dat lukt.’ Maar mijn zoon werd geboren, hapte binnen een half uur aan en leek geen enkel probleem met drinken te hebben. Leek … want hoewel hij uitstekend dronk, kwam hij bijna niets aan. Eerst werd het nog afgeschoven op ‘opstartprobleempjes’, maar na een paar weken werden wij toch doorgestuurd naar de kinderarts.

Ondertussen voelde ik mij al helemaal niet prettig meer bij het borstvoeden. Echt een duidelijke reden kon ik niet aanwijzen, maar ik werd er alleen maar uitgeput, gestrest en onzeker door. Al een paar keer had ik geroepen dat ik liever wilde stoppen. Maar ja, dan zou ik niet ‘het beste voor mijn kind’ doen, dus ging ik met tegenzin toch maar weer door.

Van de kinderarts moesten wij drie dagen alle voedingen via de fles geven, om te zien of hij genoeg binnenkreeg. Dus drie dagen lang was de kolf mijn beste (en meest gehate) vriend. Na die dagen bleek dat m’n zoontje op die manier dus wel gewoon aankwam. Oordeel van de kinderarts: meneertje was gewoon te lui om fatsoenlijk aan de borst te drinken en liet veel te snel los. Hij nam genoeg om geen honger te hebben (en leek dus tevreden), maar hield niks over om van te groeien. Uit de ‘makkelijke’ fles dronk hij wel zonder problemen genoeg.

In die drie dagen kolven had ik de knoop eigenlijk al doorgehakt. Als hij met de fles wel zou groeien, zou ik stoppen met borstvoeding geven. Waarom opnieuw beginnen met alle stress en onzekerheid, als hij op deze manier wel ging groeien? Natuurlijk heb ik getwijfeld of dat echt wel de beste beslissing was, maar diep van binnen wist ik het al een tijdje. En hoewel ik geloof dat borstvoeding qua voedingsstoffen het beste is voor je kind, geloof ik niet meer dat dat dan meteen betekent dat het ook écht het beste is. Want een gelukkige mama met een baby met een dik buikje is echt 1000 keer beter dan de gestreste, onzekere mama met een veel te dun kind.

En nu krijg ik vast de borstvoedingsmaffia over mij heen. Want borstvoeding geven is toch altijd beter, ik had veel langer vol moeten houden en doe mijn kind nu enorm te kort. Ik had een lactatiekundige in moeten schakelen, uren moeten kolven om mijn productie te verhogen of de hele dag een kind aan m’n borst moeten hangen. Ik zal jullie de moeite besparen, want ik heb alles echt wel een keertje bedacht. En nog steeds ben ik er van overtuigd dat dit de beste keuze was die ik voor mij en mijn kind heb kunnen maken.

Borstvoeding of flesvoeding? Zolang jij en je kind maar gelukkig zijn!

Lees ook: ‘Mijn haat-liefdeverhouding met borstvoeding’

Lidewij Timmermans

Lidewij (26) is getrouwd met Raymond en thuisblijfmama van hun peuterdochter Arya en babyzoontje Ayden. Samen hebben ze ook nog drie harige kattenkindjes.

Leave a comment (34)