Brief aan mijn drakende dreumes

Lieve dreumes, Wat ben je toch al groot aan het worden en wat heeft jouw wereld zich uitgebreid in het afgelopen jaar. Van hulpeloos huilend wezentje, naar kletsende en krijsende grote vent.

In een jaar tijd heb je zo veel geleerd, de mijlpalen hebben elkaar zo snel opgevolgd. Het is bijna niet meer bij te houden. Eens kon je alleen maar liggen en slapen, nu sta je voor me, babbelend en wijzend. Je probeert mij dan mee te nemen in jouw wereld, maar dat gaat je niet altijd zo gemakkelijk af.

Lees ook

Dan wil je iets, maar je weet niet wat. Of je weet niet hoe. En dan kan je het mama heel moeilijk maken. Het leven en alles wat er om je heen gebeurt kan je niet snel genoeg gaan. Te snel voor mij om bij te houden soms.

Dat maakt je gefrustreerd en boos, dan ga je schreeuwen, op de grond liggen of met dingen gooien. En soms is dat zo moeilijk om voor mij om daar dan mee om te gaan. Want wat zou ik graag in je hoofdje willen kijken, snappen wat je wilt en wat je bedoelt. Zodat jij niet gefrustreerd en boos hoeft te zijn, maar met plezier de dag door kan gaan.

De dagen duren lang en ze vergen soms veel geduld. Maar ik probeer het écht. Te begrijpen wat je wilt en wat je nodig hebt. Ik voel me soms schuldig dat ik gefrustreerd raak van onze miscommunicatie, dan moet ik even tot tien tellen en afstand nemen. Ik kan het jou ook niet kwalijk nemen, de wereld is gewoon verwarrend en nieuw. Dat is spannend en het kost energie.

Niks is nog normaal en routine voor jou, alles is een avontuur maar toch beslis je nu al zo goed voor jezelf wat je wel en niet wil in dit avontuur. Dat vind ik zo bijzonder aan jou, jij maakt nu al je eigen beslissingen, ook al kun je het soms nog niet goed aangeven. En dat is een belangrijke eigenschap in het leven, waar ik nu al ontzettend trots op ben. Ook al moeten we daardoor soms samen door lastige buien heen.

Ga zo door kleine man, want jij hebt de regie over je eigen leven. Daar maak je later je dromen mee waar.

Liefs, Mama

Lees ook: ‘Een dag uit het leven van een relpeuter’

Magali Schouten

Online editor bij WIJ à la Mama, megatrotse mama van Lukas (18 mnd) samen met papa Tim. Foodlover, kattenvrouwtje en creatieveling wonend in Amsterdam.

Leave a comment (1)