Column van Carolien: Teamwork

Mijn eerste bevalling duurde bijna 24 uur. Mijn vriend deed in die tijd alles wat hij kon om het wachten en de weeën te verlichten. Van washandjes en rietjes regelen tot wél luisteren naar de artsen. Maar wat me vooral is bijgebleven van dat historische etmaal, is dat hij rustig een bak bami naar binnen zat te werken terwijl ik mezelf naar 10 centimeter ontsluiting pufte.

Ik heb hem dat wel even verweten. Een jaar of drie. Tot de volgende bevalling (die zo snel ging dat hij geen kans had bami te bunkeren). En ik heb me vaak genoeg beklaagd over andere mankementen die ik bij hem ontdekte toen we eenmaal kinderen hadden. Dat hij geen borsten heeft bijvoorbeeld, waardoor ik degene was die twee maanden van haar leven vastgekoppeld heeft gezeten aan een kolf. Of dat hij niet wakker wordt als zijn kinderen krijsen. En niet inziet waarom het wél fijn zou zijn als het mijnenveld van legoblokjes in de woonkamer aan het eind van de dag schoongeveegd wordt.

Lees ook

Ik wijt dat (achteraf) aan een hardnekkige mix van hormonen, slaaptekort en zelfmedelijden. Want eigenlijk vind ik dat mijn vriend een staande ovatie verdient. Net als alle andere mannen en vrouwen die hun zwangere vrouw begripvol blijven steunen in al haar onredelijkheid. Die tijdens de bevalling hun blinde paniek verbergen door mee te puffen en te zeggen dat het allemaal wel goed komt. Zelfs als er een schaar aan te pas komt … Die na de bevalling draagdoeken knopen als volleerde padvinders. En die zich niet buitenspel laten zetten door het feit dat zij niet degenen zijn die baren, maar er juist alles aan doen om dat te compenseren.

Mijn vriend mag dan geen baarmoeder en borsten hebben, hij maakt dat al ruim zes jaar goed op heel veel andere vlakken. Zo heeft hij geduld. Lego-skills. Oprechte interesse in speelgoedautootjes. Zin om met de jongens te zwemmen. Vaste ritueeltjes met ze voor het slapen gaan. En een bekkenbodem waarmee hij wel probleemloos een half uur kan bouncen op een trampoline. Precies wat ik mis dus. Precies wat ons samen zo perfect imperfect maakt.

Lees ook de eerdere columns van Carolien

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht